Erişilebilirlik

Çin Kaşgar'daki Saldırıların Faillerinin Ele Geçirildiğini Bildirdi


Çin polisi Kaşgar'daki saldırıların ardından Urumçi'de de güvenlik önlemlerini arttırdı
Çin polisi Kaşgar'daki saldırıların ardından Urumçi'de de güvenlik önlemlerini arttırdı

Çin polisi, önceki gün Doğu Türkistan’ın Kaşgar kentinde düzenlenen saldırının faili olduğu iddia edilen iki kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Polis dün Kaşgar dışında bir mısır tarlasında gizlenen bu kişilerin öldürülmesiyle birlikte Pazar günkü saldırının tüm faillerinin ele geçirildiğini bildirdi. Kaşgar’da gerçekleşen saldırıda altı kişi ölmüş, 15 kişi de yaralanmıştı.

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’ın Kırgızistan ve Özbekistan sınırları arasında bulunan tarihi Kaşgar kentinde geçen haftasonu çıkan şiddet olaylarında 20 kişi hayatını kaybetti. Çinli yetkililer, saldırganların Pakistan’da eğitim gören Doğu Türkistan İslami Hareketi üyesi olduğunu bildiriyor. İslamcı örgüt Doğu Türkistan’ın Çin’den ayrılarak bağımsız olması için mücadele veriyor.

Washington’da açıklama yapan Uygur-Amerikan Derneği sözcüsü, haftasonu Doğu Türkistan’daki olayların ölümle sonuçlanmasından üzüntü duyduğunu söyledi, ancak çok sayıda Uygur Türkünün “acımasız korku ve umutsuzluk ortamı” içinde ağır çaresizliğe sürüklendiğini savundu.

Sözcü, yaratılan korku ortamından Çin hükümetini suçladı ve Pekin hükümetinden Uygurlara yapılan zulme son verilmesini istedi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ne karşı mücadele etmek amacıyla Çin’le işbirliği sözü verdi. Örgüt, Amerika ve diğer ülkelerin de terör örgütleri listesinde bulunuyor.

Doğu Türkistan’daki son şiddet dalgası Cumartesi günü Kaşgar’da, iki kişinin sürücüsünü öldürdükleri bir kamyonu ele geçirdikten sonra, kalabalığın üzerine sürmesiyle başladı. Yetkililer kamyonu çalanların araçtan atladığını, rastgele önlerine gelenleri bıçakladığını ve sekiz kişiyi öldürdüklerini bildirdi. Saldırganlardan biri polis tarafından öldürüldü.

Pazar günü de bir grup saldırgan bir lokantaya girerek, lokantanın sahibi ve bir garsonu öldürdükten sonra mekanı ateşe verdi. Polis bu saldırganların da aynı şekilde kaçarken önlerine geleni bıçakladığını ve dört kişiyi daha öldürdüğünü açıkladı. Çin polisi beş saldırganın öldürüldüğünü ve diğerlerini sağ ele geçirdiğini, son iki saldırganın da dün mısır tarlasında gizlenirken öldürüldüğünü bildirdi.

Olayların ardından Pekin hükümeti tüm Doğu Türkistan’da güvenlik önlemlerini arttırdı.

2009 yılında Uygurlarla bölgeye sonradan yerleşen Çinliler arasında çıkan çatışmalarda 200 kişi hayatını kaybetmişti. O dönemden bu yana bölgede gerginlik dinmedi.

XS
SM
MD
LG