Erişilebilirlik

Çin’den Tayvan’ın etrafında askeri tatbikat


Çin'in Tayvan etrafında başlattığı askeri tatbikat Çin televizyonlarından canlı yayınlanıyor.
Çin'in Tayvan etrafında başlattığı askeri tatbikat Çin televizyonlarından canlı yayınlanıyor.

Çin, Tayvan’ın “ayrılıkçı eylemlerine” karşı ada ülkesi etrafında iki günlük askeri tatbikat başlattığını açıkladı.

Çin Ordusu, tatbikatlara donanma ve hava kuvvetlerinin katıldığını da duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, tatbikatların Tayvan Boğazı, Tayvan'ın kuzeyi, güneyi ve doğusunun yanı sıra Tayvan kontrolündeki Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adalarının etrafındaki bölgelerde gerçekleştirildiği ve Çin'in ilk kez bu bölgeleri tatbikata dahil ettiği belirtildi.

Çin devlet medyası da tatbikat için füze taşıyan düzinelerce savaş uçağı gönderildiğini ve savaş gemileriyle bazı askeri hedeflere sahte saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

"Joint Sword (Ortak Kılıç) - 2024A" adlı tatbikatın iki gün sürmesi planlanıyor. Tayvan Savunma Bakanlığı tatbikatı kınayarak, adanın etrafındaki bölgelere askeri kuvvet sevk ettiğini, hava savunma ve kara füze kuvvetlerinin hedefleri takip ettiğini ve topraklarını koruyabileceğinden emin olduğunu bildirdi.

Tatbikatların, Pekin tarafından “tehlikeli bir baş belası” olarak nitelendirilen Tayvan’ın yeni lideri William Lai'nin göreve başlamasından üç gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, Lai'nin Pazartesi günü yaptığı ve Çin'i tehditlerine son vermeye çağırdığı konuşmasını kınadı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, de Salı günü Lai'nin konuşmasını "utanç verici" olarak nitelendirdi.
Lai defalarca Çin’e görüşme teklifinde bulundu ancak talepleri reddedildi.

Çin geçtiğimiz yıl boyunca defalarca savaş uçakları ve donanma gemileriyle Tayvan'ı kuşatma provası yapmıştı. Taipei, Lai'nin göreve başlaması öncesinde Tayvan sularına ve hava sahasına yönelik ihlallerin arttığını bildirmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG