Erişilebilirlik

Çin’de 4 Uygur’a İdam Cezası Verildi


Urumçi'de gösteri yapan Uygur kadınlar

Sanıklar Hotan ve Kaşgar'da meydana gelen iki terör eylemine karışmakla suçlanıyordu.

18 Temmuz ve 30-31 Temmuz tarihlerinde meydana gelen olaylarda 17 kişi ölmüş, en az 40 kişi yaralanmıştı.

Terör eylemi planlamak, gerçekleştirmek, yasadışı patlayıcı madde imal etmek, kundakçılık ve cinayetle suçlanan 6 sanıktan ikisine ise 19’ar yıl hapis cezası verildi.

Hotan'da kalabalık bir grup polis karakoluna saldırmış; daha sonra Kaşgar'da yayaların üzerine kamyon sürülmesi çok sayıda kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Resmi adı Şincan Uygur Özerk Bölgesi olan Doğu Türkistan yıllardır Çin işgali altında bulunduğu için sık sık Uygurlarla bölgeye yerleştirilen etnik Han Çinlileri arasında etnik çatışmalara sahne oluyor.

Temmuz’daki eylemlerin sorumluluğunu Türkistan İslami Partisi adlı bir grup üstlenmişti. Çinli yetkililer olaylardan Doğu Türkistan İslami Hareketi adlı örgütü sorumlu tutuyor ve örgüt militanlarının Pakistan‘da askeri eğitim gördüğünü ileri sürüyor. Örgüt, sadece Çin değil Amerika ve başka ülkeler tarafından da terör örgütü olarak niteleniyor.

Çin’de 4 Uygur’a İdam Cezası Verildi
Çin’de 4 Uygur’a İdam Cezası Verildi

Ancak Pekin hükümeti bağımsızlık yanlısı Uygurların tümünü, eyleme girişmeseler bile terörist ve en masum gösterileri terör eylemi olarak niteliyor.

Cezalarla ilgili resmi açıklamada, sanıkların adil bir şekilde yargılandığı ve kendilerine yönetilen tüm suçlamaları kabul ettikleri belirtiliyor.

Uluslararası insan hakları örgütleri ise yargı sürecinin âdil ve şeffaf olduğu iddiasını reddediyor, zanlıların kendi avukatlarını seçmelerine izin verilmediğini ve gözaltı süresince maddi ve manevi işkenceye tabi tutulduklarını ileri sürüyor.

İki yıl önce Uygurlarla bölgeye sonradan yerleşen Çinliler arasında çıkan çatışmalarda 200 kişi hayatını kaybetmişti.

Uygurlar Çin'in yoğun asimiliasyan politikasına rağmen kültürlerini korumaya çalışıyor:
(Şarkının adı Kara Kara Kuşlar)

XS
SM
MD
LG