Erişilebilirlik

Çin’de COVID Nedeniyle Evlilik ve Doğumlarda Düşüş


Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Corona virüsü salgınının ülkede evlilik ve doğum oranlarında düşüşe neden olduğunu açıkladı.

Birçok kadının evlenme veya çocuk sahibi olma planlarını ertelemeye devam ettiğini belirten komisyon, hızlı ekonomik ve sosyal gelişmelerin "derin değişikliklere" yol açtığını bildirdi.

Gençlerin büyük kentlere taşınması, eğitime daha fazla zaman ayrılması ve yüksek stresli çalışma ortamlarının düşüşte rol oynadığı belirtildi.

Komisyon, "Corona virüsünün bazı insanların evlilik ve doğum planları üzerinde açık bir etkisi oldu" açıklamasında bulundu.

Araştırmacılar, Çin hükümetinin salgının kontrol altına alınması için insanların yaşamlarıyla ilgili sıkı kurallar koymasının da çocuk sahibi olma isteğini azaltmış olabileceği yorumunda bulundu.

Çin’de doğum oranlarının bu yıl rekor düzeyde düşmesi bekleniyor. Ülkede geçen yıl 10 milyon 600 bin bebek dünyaya gelmişti. Bu yıl bu sayının 10 milyonun altına düşmesi öngörülüyor. Bu oran 2020’ye göre yüzde 11,5 daha düşük bir seviye.

Çin'in 2021'deki doğurganlık oranı 1,16 ile dünyadaki en düşük oranlardan biri ve OECD'nin istikrarlı bir nüfus için gerekli gördüğü 2,1 oranının altında.

Ülkede 1980'den 2015'e kadar tek çocuk politikası uygulanmıştı.

Nüfustaki ciddi düşüş nedeniyle hükümet vergi indirimi, daha uzun doğum izni, gelişmiş sağlık sigortası, üçüncü çocuk için ilave ödeme gibi önlemler almıştı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG