Erişilebilirlik

Çin’de Milyonlarca Kişiye Su Uyarısı


Nehir suyu en az bir hafta kullanılamayacak
Nehir suyu en az bir hafta kullanılamayacak

Çin’in Liujiang nehrine bir madenden zehirli kadmiyum sızması çevredeki kentlerde paniğe yol açtı

Çin’in Liujiang nehrine bir madenden zehirli kadmiyum sızması çevredeki kentlerde paniğe yol açtı.

Nehirdeki kadmiyum oranının yasal miktarın beş kat üstüne çıktığına açıklayan yetkililer nehir suyu kullanılmaması çağrısında bulundu.

Su şebekesinde bir sorun olmadığı ve musluk suyunun içilebileceğinin vurgulanmasına rağmen paniğe kapılıp marketlere hücum eden halk raflarda şişe suyu bırakmadı.

Devlet basın yayın organlarına göre kadmiyum sızıntısı nehrin 100 kilometrelik bir şeridini etkiliyor. 3,7 milyon nüfuslu Liju kenti de bu şerit içinde. Yetkililere göre, nehre zehirli madde karıştığı, ilk önce, 15 Ocak’ta, çok sayıda ölü balık bulunması üzerine ortaya çıktı.

Kanserojen bir madde olan kadmiyumu etkisiz hale getirmek için nehre çok miktarda kireç tozu dökülüyor. Kadmiyumla temas edince köpüğe dönüşen kireç daha sonra nehirden toplanıyor.

Kadmiyumun zehirli etkisine maruz kalmak için bu maddeyi yutmak şart değil. Uzmanlara göre içinde kadmiyum bulunan cisimleri ağza almak bile çocuklarda beyinsel gelişimini engelleyebiliyor.

Yerli ve yabancı birçok uzman Çin’in su ve hava kirliliği gibi çevre sorunlarıyla mücadelesinin kentleşme ve hızlı ekonomik büyüme karşısında başarısız kaldığı görüşünde.

XS
SM
MD
LG