Erişilebilirlik

Çin'de Uygur Kadınlara Burka Yasağı


Resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan'da erkeklerin uzun sakalla toplu taşıma araçlarına binmelerinin yasaklanmasının ardından kadınların da burka giymelerine izin verilmeyeceği bildirildi

Çin'in resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan eyaletinin başkenti Urumçi’de bazı Müslüman kadınlar tarafından giyilen burka yasaklandı.

Urumçi devlet medyası, komünist partisi yerel yöneticilerinin daimi komite toplantısında türban yasağını onayladıklarını bildirdi.

Şincan’daki yetkililer, bölgede yaşayan Uygurların huzursuzluğunun isyana dönüşmesini önleme amacıyla, dini yaşamlarını kısıtlayıcı bir dizi önlem almış bulunuyor.

Son yıllarda Çin hükümetine karşı Şincan ve çevresinde meydana gelen şiddet olaylarında çoğu sivil yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Çin hükümeti şiddet olaylarından yabancılar tarafından desteklendiklerini ileri sürdüğü radikal İslamcı Uygurları sorumlu tutuyor. Şiddet olaylarına karışan Uygurlardan onlarcasını idam edilirken ve yüzlercesi de hapse atıldı.

Uygurlar ise şiddet olaylarının Çin hükümetinin uyguladığı baskıcı politikalardan kaynaklandığını savunuyor.

Şincan eyaleti yetkilileri burkadan önce erkeklere toplu taşıma araçlarına uzun sakallarla binmelerini yasaklamıştı. Bazı öğrencilere de Ramazan ayı boyunca oruç tutma yasağı getirilmişti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG