Erişilebilirlik

Çin’den ABD’ye Propaganda Animasyonuyla Yanıt


Amerika ve Çin arasında Corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan gerilim tırmanıyor. Trump yönetiminin, virüsün Wuhan’daki laboratuvardan yayıldığı ve Çin'in salgının boyutlarını gizlediği yönündeki suçlamalarının ardından, Pekin hükümeti iddialara propaganda videosuyla yanıt verdi.

"Bir zamanlar bir virüs varmış’’ adlı lego benzeri figürlerin kullanıldığı 46 saniyelik video, Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın resmi Youtube hesabında yer alıyor.

Animasyonda ABD, New York’taki Özgürlük Heykeli'nin, Çin ise kültür mirası listesindeki 'toprak askerlerinden' birinin lego karakterleriyle resmediliyor. Çin'i temsil eden toprak askerin yüzünde bir de ameliyat maskesi bulunuyor. Hürriyet Heykeli'nin ise videonun ortasında seruma bağlanması dikkat çekiyor.

Karşı karşıya gelen iki karakter arasında Pekin’in uluslararası toplumu uyardığını iddia ettiği Ocak ayında başlayan diyalogda Çin’i temsil eden toprak asker “Yeni bir virüs keşfettik” derken, ABD’yi temsil eden Özgürlük Heykeli de “Ne olmuş. Alt tarafı grip” yanıtını veriyor.

Propaganda animasyonundaki diyalogun tamamında toprak asker virüsle ilgili uyarı yapan taraf olarak canlandırılırken, Özgürlük Heykeli de hastalığın ciddiyetini hafife alan taraf olarak gösteriliyor.

YouTube ve Twitter Çin’de yasaklı olmasına rağmen Çinli diplomatların söz konusu animasyonu sosyal medya platformlarından paylaşması dikkat çekiyor.

Lego: "İlgimiz yok"

Oyuncak firması Lego, yayınlanan videoyla bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

ABD Çin’i, Corona virüsü salgınının ciddiyeti ve boyutu konusunda uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirmekle suçluyor. Virüsün ilk olarak nereden yayılmaya başladığının belirlenmesi için uluslararası soruşturma yürütülmesine ilişkin çağrılar da giderek artıyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, son olarak ABC televizyonuna yaptığı açıklamada Corona virüsünün Çin’deki laboratuvardan yayılmaya başladığına ilişkin önemli düzeyde kanıt olduğunu vurgulamış, Başkan Donald Trump da virüsün Wuhan’daki laboratuvardan yayılmaya başladığına ilişkin kanıtları gördüğünü söylemiş ancak ayrıntı vermemişti.

ABD Ulusal İstihbarat Dairesi ise Trump yönetiminin aksine Perşembe günü yayınladığı raporda virüsün insanlar tarafından üretilmediği konusunda bilim çevrelerinde geniş bir uzlaşı ortamı olduğu sonucuna varmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG