Erişilebilirlik

Çin'den Küresel Medya Atağı


Batılı medya şirketlerinin kesintiye gittiği bir dönemde Çin hükümetine ait haber ajansları büyüyor. Çin’in haber ağını genişletme çabalarına Washington’dan yayın yapan bir radyo istasyonu da dahil oldu.

Eskiden süt ürünleri fabrikası olan bu mekanda Çin’den Amerika’ya ilk radyo yayını yapılmıştı. Sene 1993’tü, yayın anlaşmasını radyo istasyonunun sahibi Alan Pendleton imzalamıştı: Bence Çin insan yüzünü göstermek istiyor. Aynı zamanda dünya olaylarının Çin tarafından nasıl ele alındığını anlarmayı amaçlıyor.

Her sabah radyo teknisyeni Miles Mead uydu yayınlarını gönderiyor. Yayın Paris üzerinden Pekin’e ulaşıyor.

Bu yayının arkasındaki isim İngiliz radyocu Susan Osman. Osman eski bir BBC yayıncısı. Geçen yıl Pekin Saati adlı yayını sunmak üzere işe alınmış. Bu program Çin’le ilgili haberlere ağırlık veriyor.

Osman’ın sunduğu program büyük bir küresel medya projesinin küçük bir parçası. Çinliler dünyanın birçok yerinde İngilizce yayın yapan televizyon kanalları kuruyor. Latin Amerika’dan Afrika’ya kadar radio istasyonlarıyla anlaşmalar yapıyor.

Pekin Saati sansasyon amaçlı bir program değil. Haberler açık ve tarafsız veriliyor.

Radyonun sahibi Alan Pendleton anlatıyor: Propaganda yapmak yayına zarar verir. Çünkü Amerika’da halkın büyük çoğunluğu Çin kırsalında yaşayanlardan daha eğitimli. Burada propaganda hemen farkediliyor ve bir kenara itiliyor.

Medya uzmanlarına göre Çin, küresel medya kampanyasına 6 milyar 600 milyon dolar harcamayı planlıyor. Çin bir ülkenin medyasının kuvvetli olmasının o ülkenin dünyadaki nüfuzunu da arttıracağına inanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG