Erişilebilirlik

Çipras İstifa Etti


Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras görevinden istifa etti ve Eylül ayında seçim yapılması çağrısında bulundu. Çipras, görevinin 7’inci ayındaydı.

Televizyonda konuşan Çipras, “Yaptıklarımı Yunan halkının önüne sunmak ve onlara bir kez daha karar verme olanağı sağlamak istiyorum” diye konuştu.

Radikal solcu Çipras’ın istifası partisi Syriza’nın içinden gelen ayaklanmanın ardından geldi. Bu milletvekilleri, Çipras’ın seçim vaatleri olan kemer sıkma politikalarını sonlandırma sözünü tutamadığını ve uluslararası alacaklılarla anlaşarak yeni para yardımı almayı tercih ettiğini söylüyor.

Çipras’ın Yunan halkının kendine parlamentoda daha fazla sandalye verip vermeyeceğini test ettiği düşünülüyor.

Yunanistan’ın alacaklıları ile süren çetin görüşmelerden sonra Çipras, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den 95 milyar dolarlık yardım karşılığı, halkına yapmama sözü verdiği vergi artırımlarını ve emeklilik kesintilerini kabul etmiş, ve bu anlaşmayı muhalefet partilerinin desteğiyle meclisten geçirmeyi başarmıştı.

Bu, borçlarla 5 senedir boğuşan ülkeye verilen 3’üncü borç paketi.

Sol Syriza partisi, Ocak ayında yapılan erken seçime, kemer sıkma politikalarına muhalefet ederek ve Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerle yaptığı görüşmelerden daha fazla avantaj sağlayacağını söyleyerek girmişti.

Yunanistan perşembe günü, Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan serbest kalan 3,5 milyar doları, kısa süre içinde AB Merkez Bankası’na olan borcunu kapatmak için kullandı.

Bir gün önce Almanya’da meclis 95 milyar dolarlık yardım paketini onaylama kararı aldı. Atina’ya en fazla borç veren ülke olan Almanya’nın yardım paketini onaylaması gerekiyordu.

Geçen cuma Yunan parlamentosunun onayından sonra Euro Bölgesi maliye bakanları yardımını ilk 29 milyar dolarlık ödemesine onay vermişti.

Euro Bölgesi’nin yardım paketi Yunanistan’ı borçlarında temerrüde düşmekten kurtarmış ve ülkenin 19 ülkelik Euro Bölgesi’nden dışlanmasını engellemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG