Erişilebilirlik

Cizre Ölülerine Ağlıyor


Cizre Ölülerine Ağlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 8 gün süren sokağa çıkma yasağı, geride acılar bırakarak sona erdi. Kimisi ölen bebeğinin, kimisi amcasının yasını tutuyor. Ölenlerden biri Eşref Erdin. Yakınları keskin nişancı ateşiyle vurulduğunu söylüyor. 25 günlük bir bebek ise hastaneye götürülemediği için öldü.

İlçedeki çatışmaların en çok yoğunlaştığı Cizre’nin Nuh Mahallesinde bir sokakta taziye vardı. Evin sahibi Erdin ailesi. Babaları Eşref Erdin’in yasını tutuyorlar. Cenazesi otopsi için hastaneye götürüldüğünden henüz toprağa verilmedi. Ama yakınları başsağlığı dilemek üzere eve akın ediyor.

Başsağlığı dileklerini, Erdin’in kollarında son nefesini verdiği yeğeni Mustafa kabul ediyor. Amcasının kan kaybından öldüğünü belirten Mustafa, “Amcam evin üstünde su borusuna bakmaya gitti, keskin nişancılar tarafından vuruldu. Kollarımdaydı, hastaneye götüremedik. Bir iki kez götürmeye çalıştım. Askerler üzerimize ateş etti. Götüremedim kan kaybından öldü. Hükümet görmüyor bunları inkar ediyor inkar edenler gelip görsün halimizi. İnkar edilecek durumda değiliz her şey belgeli ispatlıdır. Davacı olacağım canımız gitti. Ne hakkı var sivilleri vurmaya?” dedi. Erdin'in sözünü ettiği keskin nişancı ateşinin kimin tarafından açıldığı konusunda net bir bilgi yok.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre'deki çatışmalarda sivillerin ölmediğini açıklamıştı.

Bir tarafı barikatla kapalı sokaktaki taziye sürüyor. Sadece burada değil, birkaç sokak ötede de taziye var. Bu da Yaramış ailesinin en küçük ferdi Mehmet Tahir için. Daha 25 günlüktü. Ailenin 7 kızdan sonraki ilk ve tek erkek çocuğuydu. Kurşun yarasıyla ölmedi. Hastalandı hastaneye götürecek ambulans gelemedi.

Annesi Sosın Yaramış o geceyi şöyle anlattı ”Çocuğum hastaydı, o gece çok ateşlendi. Ambulans çağırdık ama ambulans gelmedi. Çatışmalar nedeniyle ulaşmadı. Kollarımızda öldü. İki gün evde beklettik, sonra camiye götürüp orda beklettik. Şimdi hastaneye otopsiye götürüldü. Yarın toprağa vereceğiz.”

Bebek Yaramış’tan geriye daha gözlerini bile açamadığı fotoğrafı kaldı. Olaylarda ölenler cenaze töreninin ardından topluca toprağa verilecek. Sokağa çıkma yasağı sırasında ölenler için ayrı bir mezarlık yapıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG