Erişilebilirlik

Cizre’de Gergin Anlar


Şırnak’ın Cizre İlçesinde belediye binasının girişine x-ray cihazı konulması ve çevresinin polis bariyerleriyle kapatılması tepki çekti. Valilik terör saldırılarını önleme amacıyla bariyer konulduğunu açıkladı.

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kazandığı Şırnak'ın Cizre Belediyesi girişine Çarşamba akşam saatlerinde polisler tarafından X-ray cihazı konuldu.

Bina çevresine bariyer yerleştirmeye çalışan polislere, belediye yönetimi tepki gösterdi. Yazılı tebligat olmadan X-ray cihazının konulması tepki çekerken, polis müdürleri ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ arasında sert tartışma yaşandı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bir polis müdürünün Zırığ’a "Evet, kanuna aykırı davranıyoruz" diye yanıt vermesi dikkat çekti.

Gerginliğin artması üzerine bariyerlerin yerleştirilmesinden vazgeçildi. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, “Tepki karşısında barikatlar kaldırılmış; ancak X-ray cihazı resmi yazı getirtilerek konulmuştur. Bu hukuksuz uygulamaları kınıyor ve tüm hukuki yolları deneyeceğimizi halkımıza ve kamuoyuna duyuruyoruz" denildi.

Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada ise terör eylemlerini engelleme amacıyla önlem alındığı vurgulandı. Valilik, "Bazı belediyelere yönelik kaos oluşturmak ve huzur ortamını bozmak amacıyla terör eylemi yapılabileceği duyumları sıklaşmıştır. Terör eylemlerini engellemek maksadıyla alınan tedbirler çerçevesinde kamu hizmetlerinin aksamadan devam etmesi ve vatandaşlarımızın güvenliği için Cizre Belediyesinde gerekli önlemler alınmıştır” açıklaması yaptı.

Bu arada Silopi Belediyesi önüne zırhlı güvenlik kulübesi konulurken, İdil İlçesinde ise Belediye önündeki zırhlı kulübede polis görevlendirildi.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, kayyum dönemindeki uygulamaların tekrar edilmek istendiğini söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Kaçmaz, belediyenin güvenlik önlemi talebinin olmadığını belirterek, “Şırnak’ta HDP’nin kazandığı belediyelerdeki durumu hazmetmeyen önceki kayyumlar, rantlar ve imkanlar ellerinden alındığı için böyle yapıyorlar. Ben kişisel bir tasarruf olduğunu düşünüyorum. Normalde tebligat yapılır, yazılı evraklar yollanır, bu şekilde yapılır. Gece yarısı yapılması, halka, Kürt siyasi hareketine bir mesaj söz konusu. İstanbul seçimlerinden hemen sonra kararın alınması ve uygulamaya konulması, biz Kürtlere ve HDPlilere tehdit olduğunu düşünüyoruz. Tebligat yapılmadan aniden uygulamaya çalışılıyor. Bu durum kabul edilemez. Gerekli hukuki girişimleri yapacağız” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG