Erişilebilirlik

Cleveland'da Silahlı Göstericiler


Cleveland'da Silahlı Göstericiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

Cleveland'da toplanan bir grup kişi, asker ya da polis değil, siviller. Kamuya açık bir gösteriye öldürücü silahlarla geliyorlar. Bu silahlar saniyede 10 mermi boşaltabilecek kapasiteye sahip. Peki bu kişilerin buraya geliş nedenleri ve yaptıkları yasal mı?

Amerikan Anayasası’ndaki ikinci değişiklik maddesi, tüm vatandaşlara silah taşıma hakkı veriyor. Ancak bazı eyaletler bu haktan ötesini de veriyor. Ohio eyaletinde “open-carry” adı verilen yasa sayesinde insanlar silahlarını göstere göstere taşıyabiliyor. Kısacası Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın yapıldığı Cleveland’da sivri uçlu şemsiye ya da konserve kutusu taşımak güvenlik nedeniyle yasak, ama makineli tüfeğiniz varsa gelebilirsiniz.

Ohio'nun batı bölgelerinden gelen bir gösterici, “Buraya anayasal hakkımı, yani silah taşıma hakkımı kullanmaya geldim. Bizler özgürlüğümüze, özgürlüğümüzü koruma hakkına destek veriyoruz, silahlarımızı elimizden almak isteyenleri protesto ediyoruz" diye konuşuyor. Ancak Sonald Trump'ı desteklemediğini de sözlerine ekliyor.

Bu caddelerde silahla dolaşan siviller, Cleveland polisini çok korkutuyor. Kent emniyeti güvenlik için 4 bin polis görevlendirdi, ayrıca komşu eyaletlerden polis takviyesi yapıldı. Bir süre önce Dallas ve Baton Rouge kentlerinde polislere makineli tüfeklerle düzenlenen saldırıların ardından polis bu kişileri adım adım takibe aldı. Daha da önemlisi kurultay sırasında Yeni Siyah Panterler Partisi adlı siyah hakları örgütünün kentte benzer silahlarla donanmış olarak gösteri düzenleme planı, şu anda polisin en büyük korkusu haline geldi. Bu arada Siyah Panterler grubuna kendilerini hazırlayanlar sadece polisler değil, bu silahlı sivil göstericiler de hazır.

Silahlı göstericilerden Dan Stevenson, Black Lives Matter, Siyahların Hayatı Önemli grubu hakkında şu düşünceleri ifade ediyor: “Kendilerine ‘Siyah Hakları da Önemli’ diyen insanların televizyonlarda, ‘polislere ölüm’ ya da ‘beyazlara ölüm’ diye bağırdığını görüyoruz. FBI bunlara hiçbir şey yapmıyor. Dünya tersine döndü. Amerika’da şu anda 22 tane cihatçı eğitim kampı var ve buna rağmen iyi niyetli Amerikan vatandaşlarının elinden silahlarını almaya çalışanlar var. Buna izin veremeyiz, anayasal hakkımızı alamazlar. Herkesin silahı olacak. Başkan kendini buna hazır hissetmiyor. Şuradaki polisleri görüyor musunuz? Onların makineli tüfekleri yok. Bu ‘Siyahların Hakları da Önemli’ diyen insanlar millete ateş açarsa ne olacak? 75 ya da 100 metre ötenizdeki insanlara basit bir tabancayla karşılık veremezsiniz. Obama vatana ihanetten yargılanmalı. Donald Trump silah taşımaya izin veren anayasal hakkımıza sahip çıkıyor. Onun siyasi düşüncelerini Hillary Clinton’unkinden daha fazla destekliyorum.”

Cleveland'daki silahlı göstericiler kendilerini, Batı Ohio Minutemanleri diye adlandırıyorlar. Minutemanler gönüllü bir milis grubu. Amerikan bağımsızlık savaşında önemli rol oynamışlar. Kendi aralarında silah eğitimi alıyorlar ve adları üstünde, bir dakika içinde mobilize olma özelliğine sahipler. Ama bugünün Minutemanleri 240 sene öncekilere benzemiyor. Başkan Obama’nın silahlanma haklarını ellerinden almaya çalıştığını düşünüyor ve vatana ihanetten yargılanması gerektiğine inanıyorlar. Cumhuriyetçi Parti’ye yakın olmalarına rağmen partinin adayı Donald Trump’a güvenleri tam sayılmaz.

Amerika'nın tehdit altında olduğunu düşünen Trevor Reese, Polise bir parça takviye destekte bulunduğumuzu göstermek için buradayız. Belki şu anda bize ihtiyaçları yok, ama son aylar ve haftalarda olan bitenlerden dolayı onların biraz desteğe ihtiyacı olduklarını düşünüyoruz. Obama’nın ideolojisi, vatandaşların silahını elinden almak üzerine. Bu tam tarihin tekrarı demek. Çin’e bakın, Rusya’ya bakın. Özgürce silah taşıma hakkı insanların elinden alınırsa devletler yetkilerini istismar eder; insanların vatanlarını, eyaletlerini, ailelerini ve kendilerini koruma özgürlükleri de ellerinden alınır. Donald Trump’ın haklarımı koruyacağından yüzde yüz emin değilim. Ben Trump hayranı değilim, ama Hillary Clinton’un da destekçisi olamam” diye konuşuyor.

Türkçe’ye yerleşen “Burası Texas mı?” ifadesi Ohio için son derece uygun. Ohio gibi bazı eyaletlerde de open-carry yasası yürürlükte. Bu insanların elinde görülen Kalaşnikof AK-47, G3 ya da AR-15 gibi makineli tüfekleri bir silah dükkanına ya da fuara gidip satın almak mümkün. Elbette bu silahların satış kuralları da eyaletten eyalete değişiyor.

Anayasal haklarını korumak isteyen göstericiler, silahları ile kendilerini güvende hissettiklerini belirtiyor. Kendilerini Minutemen diye adlandıran bu kişiler için Başkan Obama Amerikan toplumuna bir tehdit, devlet bir tehdit, siyahlar bir tehdit, Müslümanlar ayrı bir tehdit. Ve kendilerini savunmaları gerektiğini düşündükleri bir başka tehditi de medya olarak tanımlıyorlar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG