Erişilebilirlik

Clinton: 'Beşar Esad'ın Savunulur Tarafı Kalmadı'


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’de 13 yaşındaki bir çocuğun işkenceyle öldürülmesinin, Esad rejiminin halkla karşılıklı işbirliği ve görüş alışverişi çabalarını tamamen boşa çıkardığını söyledi.

Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın artık savunulur tarafı kalmadığını, bir çocuğun işkenceyle öldürüldüğü haberlerinin, hükümetin artık gerçek reform yapmaya niyeti olmadığını gösterdiğini belirtti.

13 yaşındaki Hamza el Katib’in ölümü, son birkaç günde Suriye genelinde ayaklanmaları daha da tetiklemiş durumda. Geçen ay Dara’daki bir gösteri sırasında tutuklanan ve kendisinden haber alınamayan el Katib’e, ölmeden önce Suriye güvenlik kuvvetleri üyelerinin işkence yaptığına inanılıyor.

Suriyeli yetkililer el Katib’in cesedini, hemen gömülmesi karşılığında ailesine sözleşme imzalatarak vermesine rağmen, çocuğun parçalanmış cesedinin fotoğrafları internet üzerinden tüm Suriye’ye yayıldı.

Devlet televizyonuna çıkan uzmanlar Hamza el Katib’e işkence yapıldığı iddialarını yalanladı ve cesetteki izlerin çürümeden kaynaklanmış olabileceğini iddia etti. Doktorların bu açıklaması Suriyelileri daha da öfkelendirdi.

Öte yandan Suriye devlet televizyonu, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın cezaevindeki siyasi mahkumlara genel af önerdiğini duyurdu. Genel af, bir dizi siyasi hareketin yanı sıra yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünü de kapsıyor.

Bu arada Suriye ordusunun son üç gündür Humus’ta göstericilere tank ve helikopter desteğinde saldırılar düzenlediği bildiriliyor. Rastan’da dün düzenlenen saldırılarda da ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor.

XS
SM
MD
LG