Erişilebilirlik

Clinton: 'İran Nükleer Silah Edinme Girişimini Yavaşlattı'


Clinton: 'İran Nükleer Silah Edinme Girişimini Yavaşlattı'
Clinton: 'İran Nükleer Silah Edinme Girişimini Yavaşlattı'

Körfez ülkelerini ziyarete devam eden Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptırımlar ve teknik sorunların İran’ın nükleer silah edinme girişimini yavaşlattığını açıkladı. Ancak Clinton, bu gelişmeye rağmen Arap ülkelerinden Tahran’a karşı uygulanan yaptırımları güçlendirmelerini istedi.

Clinton’un Abu Dhabi televizyonunun popüler bir kadın programında yaptığı açıklama, İsrail’in İran ile ilgili son değerlendirmesini doğruluyor. İsrailli yetkililer, İran’ın üç ya da dört yıldan önce nükleer silah yeteneğine sahip olamayacağını söylemişti.

Ancak Clinton, buna rağmen bazıları İran ile geniş ticari ilişkileri bulunan Körfez ülkelerini Birleşmiş Milletler yaptırımlarını daha sıkı uygulamaya çağırdı ve nükleer silaha sahip bir İran’ın bölgede silah yarışı başlatacağı uyarısında bulundu.

Körfez ülkeleri liderleriyle görüşmeleri arasında televizyona çıkan Clinton Tahran’a karşı yaptırımların sonuç vermediği görüşünü reddetti:

Clinton, yaptırımların işlediğini ve İran’ın nükleer çabalarını zorlaştırdığını belirten Clinton, teknik sorunların Tahran’ın takvimini yavaşlattığını düşündüklerini söyledi. Ancak Amerika Dışişleri Bakanı esas sorunun, İran’ı nükleer silaha sahip olmasının kendisine daha güçlü ve güvenli değil tam aksi duruma getireceği konusunda ikna etmek olduğunu vurguladı.

Amerika’nın İsrail-Filistin uyuşmazlığını çözme çabalarını da savunan Clinton Körfez ülkelerinden Filistin topraklarında ekonomik istikrarın sağlanmasına yardımcı olmalarını ve İsrail’i, Filistinlilerle barışın kendilerine Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirme yolu açacağı konusunda ikna etmelerini istedi.

Clinton, bu arada İran’ın dikkatleri nükleer programından çekmek için yandaşı güçleri kullanarak bölgede gerginliği yüksek tutmaya çalıştığını söyledi.

Clinton, İran’ın İsrail ile Filistinliler arasında barış istemediğini vurgulayan Clinton, tüm amacının dikkatleri ilerde nükleer silaha sahip olmasının komşularına ve diğer ülkelere getireceği tehditten uzaklaştırmak olduğunu vurguladı. Clinton, Tahran hükümetinin, dikkatleri nükleer silah konusunda kendi içlerinde sürdürdükleri tartışmalardan uzaklaştırmaktan çok memnun olacağını söyledi.

Obama yönetiminin Orta Doğu uyuşmazlığına iki–devlet çözümü getirmek için çalışmaya hiçbir zaman ara vermediğini belirten Clinton, Amerika ve Körfez’deki müttefiklerinin bölgesel çatışma yaratacak dış müdahalelere izin veremeyeceğini vurguladı.

Clinton, bu hafta sonunda Umman ve Katar’ı da ziyaret edecek. Amerika Dışişleri Bakanı Katarlı yetkililerle, Sudan’da yürütülen barış çabalarını ele alacak. Katar, halen Darfur sorununa çözüm bulma çalışmalarında arabuluculuk yapıyor.

XS
SM
MD
LG