Erişilebilirlik

Clinton Kampanyasının ‘Trump Dosyası’ Hazırlanmasına Mali Destek Verdiği İddiası


ABD’deki son başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti ve partinin adayı Hillary Clinton’ın kampanyasının, rakibi Donald Trump’ın Rusya’yla bağlarına yönelik bir iddialar dosyası hazırlayan bir siyasi araştırma ve istihbarat şirketine fon desteği sağladığı öne sürüldü.

İddianın kaynağı, konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişinin, kimliğinin açıklanmaması koşuluyla Associated Press ajansına yaptığı açıklama.

Söz konusu kişi, Washington Post gazetesinin ilk olarak duyurduğu anlaşmanın, Clinton kampanyası ve Demokrat Parti’nin bir avukatı ve avukatın hukuk şirketi tarafından koordine edildiğini söyledi. Avukat Marc Elias, konuyla ilgili e-posta üzerinden sorulan soruya yanıt vermedi.

AP’ye konuşan kişi, Fusion GPS adlı siyasi araştırma şirketinin, Trump’ın uluslararası iş bağlantılarını incelemeye devam etmek için Elias ve hukuk şirketi Perkins Coie’yle temasa geçtiğini belirtti.

Haberde, Fusion GPS’in, Perkins Coie tarafından “2016 seçim dönemi sırasında bir dizi araştırma hizmeti yürütmesi” için tutulduğu belirtildi.

Fusion GPS’in temsilcileri yorum yapmayı reddetti.

Başkan Trump bu sabah Fox News kanalına atfen, “Clinton kampanyası ve Demokrat Parti, Trump karşıtı yalan haber dosyasına neden olan araştırmaya ödeme yaptı. Burada mağdur olan Başkan” şeklinde Twitter’den bir mesaj paylaştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da, Twitter üzerinden, “Gerçek Rusya skandalı? Clinton kampanyası yalan Rusya dosyası için ödeme yaptı, sonra da yalan söyledi ve üstünü örttü” diye yazdı.

AP’nin haberine göre FBI, belgenin teyidi için çalışma yürüttü ve Rusya’yla Trump kampanyası arasında olası koordinasyon iddialarını araştıran özel savcı Robert Mueller’in ekibi haftalar önce, dosyadaki iddiaların derlenmesine yardımcı olan eski İngiliz casusu Christopher Steele’i sorguladı.

Steele’in daha önce Rusya’ya çalıştığı ve Fusion GPS tarafından sözleşmeli çalıştırıldığı belirtiliyor.

Washington’da geçen yıl yayılan dosya, incelenmek üzere FBI’ya teslim edilmişti. Dosyada, Rusya’nın Trump’a yardım etmek için uzun süredir bir çaba içerisine girdiği ve Trump hakkında hassas bilgi topladığı iddia ediliyor. Başkan Trump defalarca belgenin yalan olduğunu savunmuştu ve son günlerde buna Demokratlar ya da FBI’ın fon desteği verip vermediğini sorguluyordu.

Clinton kampanyası yetkilileri henüz bir açıklama yapmadı ancak Demokrat Parti’den bir sözcüsü tarafından yayınlanan bir açıklamada, parti başkanı Tom Perez’in karar alım sürecinin parçası olmadığı ve Perkins Coie’nin Fusion GPS’le çalıştığından haberinin olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, “Ama net olalım, Trump kampanyasının Rusya’yla bağları hakkında ciddi bir federal soruşturma var ve Amerikan halkının neler yaşandığını bilmeye hakkı var” denildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG