Erişilebilirlik

Clinton'dan Yemen'e Sürpriz Ziyaret


Clinton'dan Yemen'e Sürpriz Ziyaret
Clinton'dan Yemen'e Sürpriz Ziyaret

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Yemen’e yaptığı ziyaret sırasında, iki ülkenin el Kaide’ye karşı mücadelede ortak çıkarları olduğunu söyledi. Clinton’ın sürpriz ziyareti, güvenlik gerekçesiyle daha önce açıklanmadı.

Dubai’den sıkı güvenlik önlemleri altında Yemen’e giden Hillary Clinton, 1990 yılından beri bu ülkeyi ziyaret eden ilk Amerika dışişleri bakanı oldu. Ayrıca, Bush yönetiminin Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin 2002’deki ziyaretinden bu yana, Clinton Yemen’e giden en yüksek düzeyde Amerikalı yetkili.

Dışişleri Bakanı’nın bu sürpriz ziyareti, Amerika’nın Yemen’deki güvenlik durumundan ne kadar kaygı duyduğunu gösteriyor. El Kaide’nin bu ülkedeki uzantıları, hem Amerika’ya yönelik saldırılarını sürdürüyor, hem de Yemen ordusuyla çatışmaya giriyor. Daha birkaç gün önce, militanlar, 10’dan fazla Yemenli askeri öldürdü.

Yemenli öğrenci, sivil toplum örgütü yetkilileri ve siyasilerin katıldığı bir toplantıda konuşan Clinton, ülke içinde çoğu Yemenli olmayan, hatta aralarında bazı Amerikalıların da bulunduğu el Kaide unsurlarının, Amerika için acil tehdit oluşturduğunu söyledi. Clinton, bu militanların, siyasi istikrar ve refah içinde bir gelecek umudu taşıyan Yemenliler için de bir tehdit olduğunu vurguladı. Yemen’in Arap ülkeleri arasında en yoksulu olduğunu hatırlatan Clinton, "Ülkenizde ekonomik gelişim ve fırsatlar yaratmak için yorulmadan çalışıyorsunuz. Ama el Kaide militanları yabancı yatırımcıları ve turistleri korkutarak, çalışmalarınızı baltalıyor. Ayrıca Yemenliler’in ülke dışına çıkıp gezmesini, eğitim görmesini ve çalışmasını da engelliyorlar. Bu örgütün, Irak’ta, farklı etnik gruplardan oluşan toplumu nasıl bölmeye çalıştığını gördük. Bu nedenle Yemen hükümetinin, el Kaide’ye karşı mücadelesi ve bu ülkede yuvalanmasına izin vermemesi Yemen halkının çıkarınadır,"diye konuştu.

Hillary Clinton, Obama yönetiminin Yemen’e yapılan yardımı da yeniden gözden geçireceğini ve sadece güvenlik ve anti-terör amaçlı değil, petrol yatakları geliştirme ve temiz su projeleri gibi ekonomik refahı arttıracak işler için de para yardımı yapılacağını belirtti. Clinton, yılda 300 milyon doları bulan yardımın en az yarısını bu tip işlere ayırdıklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Clinton, Yemen parlamentosunda devam eden reform tartışmalarına da değinerek, Amerika için, yıllarca iç savaş ve siyasi istikrarsızlık yaşamış bir ülke olan Yemen’in siyasi değişimden geçmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Clinton, ülkede devlet başkanlığı süresine getirilen sınırlamaları kaldıran ve Cumhurbaşkanı Salih’in 2013’te sona erecek olan görev süresini uzatan yasa değişikliğiyle ilgili kaygılarını da dile getirdi. 68 yaşındaki Yemen lideri, 1978’de önce kuzey Yemen’in resmi lideri olmuş, 1990’da ise kuzey ve güneyin birleşmesinin ardından Yemen Cumhurbaşkanı olmuştu. Amerika’nın müttefiki olan Ali Abdullah Salih o tarihten bu yana devlet başkanı. Amerikalı üst düzey bir yetkili, Salih’in görevini süresiz olarak uzatacak yasa değişikliğine destek vermenin Amerika için zor olduğunu söylüyor.

Dışişleri Bakanı Clinton, 2008’de kanlı terör saldırılarına hedef olan ve o tarihten bu yana çok sıkı güvenlik önlemleri altında korunan Amerikan büyükelçiliğinde Yemenli muhalefet liderleriyle de bir toplantı yaptı. Dışişleri yetkililerine göre, bakan, hem Cumhurbaşkanıyla hem de muhalefetle yaptığı görüşmede, Yemen’e özgü ve saygınlığı olan bir seçim sistemi oluşturulması gerektiğine dikkati çekti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG