Erişilebilirlik

Çocuk İstismarına Tepkiler Büyüyor


Türkiye’de "6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlendirilerek, yıllarca cinsel istismara uğradığı" haberinin ardından yoğun tepkiler geldi.

BirGün gazetesi dünkü manşetinden “Karanlık, vahşi, acı fotoğraf” başlığıyla, 6 yaşında kız çocuğunun yüzü bulanıklaştırılmış ve gelinlik giymiş fotoğraflarını yayınladı.

Gazetenin Timur Soykan imzalı haberinde, "İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızını 6 yaşında, 29 yaşındaki bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan yetişkin bir erkekle evlendirdiği ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı" aktarıldı.

Haberde, 6 yaşından itibaren cinsel istismara uğrayan çocuğun, 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp, 14 yaşında düğün yapıldığı, 17 yaşında anne olduğu ve 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı anlatılıyor.

Olayın mağduru, 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açıyor. İddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine ise mahkemeye 6 ve 13 yaşında bu kişiyle çekilmiş fotoğraflarını delil olarak sunuyor.

Habere ilk kez geçen hafta sonu yer veren gazetenin, dün fotoğrafları yayınlamasıyla tepkiler daha da büyüdü.

Bakanlık olayın büyümesiyle davaya müdahil oldu

Çok sayıda siyasetçi sosyal medya hesabından habere tepki gösterirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olayın basına yansımasının ve tepkilerin ardından konuyla ilgili devam eden davaya müdahil olduğunu açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tarafımızdan, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' iddiasıyla açılan davaya müdahil olunmuştur. Bakanlığımızca süreç yakından takip edilerek, bundan önce olduğu gibi ilerleyen dönemde de mağdura her türlü hukuksal destek verilecektir" denildi.



Sosyal medyada paylaşılan Yusuf Ziya Gümüşel imzalı bir açıklamada ise şöyle denildi:

“3 Aralık 2022 tarihinde BirGün gazetesi ve internet sitesinde ‘Timur Soykan’ imzasıyla yayınlanan haber, şahsımı ve ailemizi hedef göstererek yargılanması başlamamış bir davadaki yalan iddiaları yayınlayarak bunun üzerinden İslami değer ve yargılara sahip insanları tahkir etmeye yönelik tezgahlanmış bir projenin ürünüdür. Söz konusu haberdeki iddiaların sahibi olan kızımız, İslami ve hukuki kurallara uygun olarak medeni kanunun reşit saydığı yaşta evlenmiş olup bu konuda ailemizin ve başka kişilerin hiçbir baskısı olmamıştır."

Siyasetçilerden tepki

AKP’den tepki parti sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, sosyal medya hesabından, "Çocukların istismarını lanetliyoruz. Mağdurun yanında olacağız ve her türlü desteği vereceğiz. Mağdur her kimse yanındayız, suçlu her kimse karşısındayız. Devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararının gözetileceğine eminiz. Hukuki süreci en yakın şekilde takip edeceğiz" diye yazdı.

Muhalefetten de habere sert tepkiler geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "6 yaşında çocuk! Bunu yapan, buna göz yuman, bunun sistemini kuran şerefsizdir ve haysiyetsizdir!" açıklaması yaptı.


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de , “Dini bir cemaatin kisvesi altında, 6 yaşındaki küçücük bir çocuğumuza yaşatılanlar; büyük bir sapkınlıktır, çürümüşlüktür ve düpedüz tecavüzdür! Bu alçaklığın örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz! Evlatlarımızı tüm kirli ellerden her daim koruyacağız!” diye yazdı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG