Erişilebilirlik

Çocuklarda Aşırı Şişmanlık Ciddi Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor


Çocuklarda Aşırı Şişmanlık Ciddi Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor
Çocuklarda Aşırı Şişmanlık Ciddi Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

Çocukluk ve gençlik dönemlerinde görülen aşırı şişmanlık, az gelişmiş ülkelerde de giderek ciddileşen bir sağlık sorunu. Araştırmacılar ergenlik çağında kilo sorunu olan kişilerin, yetişkinlikte kilolu olma riskinin yüksek olduğunu vurguluyor. Doktorlar obezite olarak bilinen aşırı şişmanlığın, şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi başka sağlık sorunlarına da yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Yeni bir araştırmaya göre aşırı şişmanlık erkeklerden çok kadınlarda görülüyor.

Çocukluğunda aşırı kilolu olan Lauren Paynter bu yüzden alay konusu olmanın acısını biliyor. Paynter şöyle konuşuyor: "Şişman olduğum için bana değişik isimler takıyor ve dalga geçiyorlardı."

Paynter beslenme alışkanlıklarını değiştirip spor yapmaya başlamış. Kola, gazoz gibi içeçekleri bırakmış, her yere bisikletiyle ya da yürüyerek gitmeye başlamış. Sonunda 7 kilo vermiş. Paynter şunları söylüyor: "Göründüğü kadar zor değil. Kendinize zaman tanıyın."

Kuzey Carolina Üniversitesi’nden uzmanlar 13 yıl süreyle 12-21 yaş grubundaki 8 bin genci inceledi. Gençlerden bir kısmının kilosu normal, bir kısmı şişman, bir kısmıysa obezdi.

Normal kilolu gençlerin yüzde ikisinden azında, ilerki yaşlarda obezite görüldü. Uzman Penny Gordon Larsen, zaten aşırı kilolu olan gençlerin ilerleyen yaşlarda kilo almaya devam ettiğini söylüyor: "Aşırı kilolu gençlerin yüzde 75’i yetişkinlik döneminde de kilo almaya devam etti."

Araştırmayı yürüten uzmanlardan biri olan Natalie Tay’e göre, 30’lu yaşlarda görülen kilo artışında cinsiyetin de rolü var. Tay, "Ergenlik döneminde aşırı kilolu olan erkeklerin yaklaşık yüzde 37’si yetişkinlikte daha da kilo alırken, kadınlarda bu oran yüzde 50’ye çıkıyor" diyor.

Son 30 yıl içinde Amerika’da aşırı kilolu çocukların sayısı ikiye, aşırı kilolu yetişkinlerin sayısıysa üçe katlandı.

Aşırı şişmanlık sadece Amerika’da görülen bir sağlık sorunu değil. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çocuklukta görülen aşırı şişmanlık gelişmekte olan ülkelerde de giderek artıyor.

Araştırma Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG