Erişilebilirlik

COP28 İklim Değişikliği Zirvesi'nden yoksul ülkelere milyonlarca dolarlık yardım sözü


COP28 İklim Değişikliği Zirvesi Dubai'de yapılıyor
COP28 İklim Değişikliği Zirvesi Dubai'de yapılıyor

BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP28), küresel iklim değişikliği ve ısınmayla mücadele için temiz enerji kaynaklarına geçmek gibi tartışmalı konuları görüşmek üzere bugün Dubai’de başladı.

Zirvede, iklim felaketlerinden etkilenen yoksul ülkelere maddi yardım fonu kurulması taahhüdü üzerinde anlaşmaya varıldı. Anlaşma iklim krizi tarihinde önemli bir atılım ve potansiyel bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Yardım fonuna, Birleşik Arap Emirlikleri 100, Amerika 17 Japonya, 10 ve İngiltere 51 milyon dolar katkıda bulunma sözü verdi.

Zirveye ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), toplantı öncesi sel veya kuraklık gibi iklim felaketlerinden etkilenen yoksul ülkelerdeki kayıp ve zararları karşılayacak yeni bir BM fonunun kabul edilmesi için bir teklif yayınlamıştı.

BAE zirveyi yeni enerji anlaşmaları için kullanmak mı istiyor?

Avrupalı diplomatlar, fonun kurulmasıyla zengin ülkelerin fon için para taahhüdünde bulunmaya başlayacağını ve aralarında Almanya, Danimarka ve Hollanda'nın da bulunduğu ülkelerin önümüzdeki birkaç gün içinde katkılarını açıklamalarının beklendiğini söyledi.

Avrupa Birliği katkı sözü verirken, Çin ve BAE gibi ekonomileri son yıllarda büyüyen ülkelerin de aynı şeyi yapmasını talep ediyor.

"Ödeme gücü olan herkes katkıda bulunmalı" diyen AB İklim Komiseri Wopke Hoekstra, "Bağışçı tabanını olağan şüphelilerin ötesine genişletmek istediğini, çünkü bunun 2023'ün gerçekliğini yansıttığını" söyledi.

COP28 zirvesinin CEO'su Adnan Amin bu ay Reuters'e yaptığı açıklamada, etkinlik sırasında iklim felaket fonu için birkaç yüz milyon ABD doları toplamayı hedeflediklerini söyledi. Amin, BAE'nin de katkıda bulunacağından "umutlu" olduğunu dile getirdi.

Dünyanın en fazla petrol üreten ilk 10 ülkesinden biri olan BAE'nin zirveye ev sahipliği yapması tartışmalara neden olmuştu. İngiliz yayın kurumu BBC, BAE'nin zirveyi yeni petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapmak için kullanmak istediğine dair belgelere ulaştığını bildirmişti.

Petrol ve doğalgaz üreticisi ülkeler isteksiz

Zirvede, temiz enerji ihtiyacını vurgulayan ülkeler ile geleneksel enerji kaynaklarının rolünü korumak isteyen petrol ve doğalgaz üreticisi ülkeler arasında görüş ayrılıklarının su yüzüne çıkması bekleniyor.

Birçok gelişmekte olan ülke ekonomilerini büyütmek için gerekli olduğunu söyledikleri petrol ve kömür gibi fosil yakıtları bırakma konusunda isteksiz.

Konferansla ayrıca, 2015 yılında Paris’te anlaşıldığı gibi küresel ısınmayı 1,5 derecede sabit tutma amacının canlandırılması bekleniyor.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre ısınmayı 1,5 derecede tutmak, yeryüzünün iklim krizinden ağır bir şekilde etkilenmemesi için kritik öneme sahip.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG