Erişilebilirlik

Corona Virüsü Salgınında Eczacılar Sorunlarına Çözüm Bekliyor


Türkiye’de 14 Mayıs 1839’da Mekteb-i Tıbbiye’de eczacılık sınıfı açılması dolayısıyla her yıl Eczacılar Günü olarak düzenlenen anma etkinliğinde bugün gündemde Corona virüsü salgını ve süreçte hayatını kaybetmiş eczacılar ile eczane personeli vardı. Eczacılar, Corona virüsü salgını günlerinde Türkiye’de maske dağıtımı ve satışında yaşanan sıkıntılardan rahatsızlıklarını ifade ederek, elektronik reçete, malzeme ve dezenfektasyon desteği taleplerine yanıt bekliyor.

Türkiye’de 14 Mayıs tarihinin bilimsel eczacılık başlangıcı kabul edilmesiyle 181’inci kez Eczacılar Günü kutlandı. Hala süren Corona virüsü salgının gölgesinde geçen günde eczacılar özellikle de maske dağıtımı ve satışında vatandaşlarla ile karşı karşıya bırakılmış olmaktan üzüntülerini ifade etti. Türk Eczacılar Birliği (TEB) salgında devam eden bulaş riskini azaltmak açısından taleplerine ise Cumhurbaşkanlığı Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt verilmesini beklediklerini yineledi.

Corona Virüsü Salgınında Eczacılar Sorunlarına Çözüm Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:59 0:00

TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, 14 Mayıs dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, eczanelerde Corona virüsü desteğini bulaş riskini azaltmak için mutlaka desteğe ihtiyaç duyduklarını mesajını verdi. Bu amaçla neler yapılabileceğini açıklayan Çolak, “Hastane veya serbest, tüm eczacılarımız ve eczane çalışanlarımıza kişisel koruyucu ekipman desteğinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kağıt reçetelerin tamamen kaldırılmasını ve tamamen elektronik reçeteye geçilmesini talep ediyoruz. Eczane çalışma saatlerinin bölgesel özelliklere göre mümkün olduğunca kısıtlanmasını istiyoruz. Eczanelerin dezenfektasyonunun belediyelerce yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Salgın süreciyle ilgili beklentileri kapsamında ekonomik destek de beklediklerini kaydeden Çolak, “Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından eczanelere yapılan geri ödemelerde uygulanan iskonto oranlarının pandemi sürecinde kaldırılmasını istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Birliğimiz arasındaki ilaç alım protokolünde yer alan indirim bareminin altında kalarak Kurum'a iskonto yapmayan meslektaşlarımızın reçete başı hizmet bedellerinin iki katına çıkarılmasını talep ediyoruz. İlaç fiyatlarına göre değişen orandaki yüzdesel karlılıkların her üç kademe için 5 puan artırılmasını istiyoruz. Ekonomik destek ve teşvik paketlerinde eczacılarımızın da yer almasını istiyoruz. İlaç sanayicileri ve depocuların, eczanelerin ekonomik küçülme ve giderek çöküşüne neden olan değil, tedarik zincirinin bir aktörü olarak bizlere destek olan bir tutum içinde olmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

TEB, kaybettikleri meslektaşları anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması için illerdeki ecza odası yönetimlerine ve eczacılara da çağrıda bulundu. Bu çerçevede, Ankara Eczacı Odası yönetimi de sabah 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle gerçekleştirdikleri Anıtkabir ziyareti ardından oda binası önünde saygı duruşundaydı.

“Maske tartışması eczacıları üzdü”

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı da VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayarak, salgın sürecinde kamu ve özel hastanelerinde görevli, ilaç şirketlerinde görev alan ve serbest eczacı olarak mesleğini yürüten 27 bin kişi olarak mücadeleye katkı verdiklerini anlattı. “Bu süreçte eczacılarımız en ön cephede savaşmalarından dolayı çok sıkıntılarımız oldu, dönem dönem bazı üzüldüğümüz noktalar oldu” diyen Ercanlı, özellikle maske dağıtımı konusunda eczacılık mesleğini itibarsızlaştıran yaklaşımlar ortaya çıktığını kaydetti.

Kendilerine muayene ücretlerini tahsil etme görevi de verildiğini hatırlatan Ercanlı, bu muayene ücretleri nedeniyle de zaman zaman vatandaşlar ile karşı karşıya kalabildiklerini ve üzüntü duyabildiklerini anlattı. Ercanlı, “Eczacı zaten kamu hizmetini vermeye gönüllü bir meslek grubu. Bu anlamda bizler aracılığıyla milyonlarca maske dağıtımı yapıldı. Bu gerçekten eczacılarımızın özverisi ve çabasıyla gerçekleşti fakat bu döneme baktığımızda bazı kesimler maske üzerinden eczacıları itibarsızlaştırdı, ‘eczacı eşittir maske’ gibi bir algı oluşturmaya çalıştı. Bu bizi rahatsız etti. Bizim asli görevimiz ilaç danışmanlığı ve halka doğru ve güvenli sağlık hizmeti sunumu. Biz ilk günden itibaren meslektaşlarımızın bir tavan fiyat belirlenerek maske satışını gerçekleştirmesini her platformda dile getirdik. Haklılığımız bugün de ortaya çıktı. Maske, son on gündür ülke gündeminden uzaklaşmaya başladı” diye konuştu.

İlaçlarla ilgili ise genel anlamda sıkıntı olmadığını belirten Ercanlı, “Bazı ilaçlarda eczacılarımız sıkıntı yaşıyor ama bu dönemde çok şükür ülkemiz ilaç anlamında özellikle Covid-19 salgınında birinci derece etkinliği kabul edilmiş tedavi protokolüne girmiş ilaçların halka ulaştırılması ve tedavide kullanılmasıyla ilgili büyük bir başarı göstermiştir. Gerçekten Türkiye’de ilaç anlamında Covid-19 teşhisine bağlı olarak ilaçlarda bir sorun yaşanmadı. Bir dönem el antiseptikleri, dezenfektan ve maskede oldu onun dışında ilaç anlamında çok büyük bir problem yaşamadık” ifadesini kullandı.

Son duruma ilişkin veri güncellemesi yapılmadığını ancak kendi bilgileri dahilinde, Türkiye genelinde 125 eczacı ve eczane çalışanına Covid-19 teşhisi konulduğunu kaydeden Ercanlı, maalesef 5 meslektaşlarını ise salgında sürecinde Covid-19 nedeniyle kaybettiklerini dile getirdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG