Erişilebilirlik

Credit Suisse Kurtarma Planı Banka Hisselerini Arttırdı


İsviçre'nin en büyük bankası UBS Group'un devlet desteğiyle Credit Suisse'i devralma anlaşmasından sonra bugün Amerikan bankacılık hisseleri çoğunlukla yükselirken Avrupa bankaları da, hızlı satışlar nedeniyle verdikleri kayıpları telafi etti.

İsviçreli yetkililerin dün tasarladığı pakete göre UBS, 167 yıllık geçmişe sahip, bir dönem değeri 90 milyar doların üzerinde olan Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frangı (3,23 milyar dolar) karşılığı devralacak.

Bazı Credit Suisse tahvil sahiplerinin varılan anlaşma sonucu saf dışı bırakılması sonrasında büyük Avrupa bankalarının tahvilleri düştü. Ancak USB hisseleri, anlaşmanın uzun vadeli faydalarına ve sağlam bankacılığın simgesi olarak kabul edilen İsviçre'de bankacılığın son durumuna ilişkin kaygılar nedeniyle yüzde 16 değer kaybettikten sonra yüzde 2 yükseldi.

Amerika'daysa yatırımcıları en çok kaygılandıran orta ölçekli First Republic Bank'e bazı büyük bankaların 30 milyar dolarlık mevduat sağlama planına rağmen tedirginlik devam ediyor.

En son yüzde 30 düşen First Republic hisseleri, yüzde 50 değer kaybetti.

Wall Street Journal gazetesinin konuya ilişkin bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, diğer büyük bankaların yöneticileriyle, First Republic Bank'i istikrara kavuşturmak için atılan yeni adımlara ilişkin görüşmelere öncülük ediyor.

Haberde bankaların First Republic'e yatırım yapmayı düşündükleri yazıyor.

FED faiz artışlarına ara verme kararı alabilir

ABD Merkez Bankası'nın (FED) enflasyonla mücadele etmek için uyguladığı agresif faiz yükseltme politikası, orta ölçekli Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'in iflas etmesini tetikleyen önemli unsurlardan biri olarak görülüyor. Bu nedenle FED'in mali istikrarı sağlamak için yarın ve Çarşamba günkü toplantısından faiz artışlarına ara verme kararı çıkabileceği kaydediliyor.

Avrupa bankalarının hisseleri değer kazanırken Citigroup ve JPMorgan Chase gibi Amerikan finans devlerinin hisseleri de artışa geçti.

Orta ölçekli bölgesel banka PacWest hisseleriyse mevduat çıkışının sabitlenmesi ve nakit miktarının toplam sigortasız mevduatların tutarını aşmasıyla birlikte yüzde 8,5 değer kazandı.

Varlık yönetimi firması B. Riley Wealth'in baş piyasa stratejisti Art Hogan, "Bankacılık cephesinden gelen iyi haberler, kötü haberlerden daha fazla. Credit Suisse ve UBS evliliği, küresel bankacılık sistemindeki stresi büyük ölçüde azaltacak" dedi.

Amerikalı ve Avrupalı yetkililer, mali piyasalardaki mevcut çalkantının 15 yıl önceki küresel mali krizden farklı olduğunu çünkü günümüzde bankaların daha fazla sermayeye sahip olduğunu ve fonlara erişimin kolaylaştığını kaydediyor.

Art Hogan, New York Community Bankası'nın bir biriminin, iflas eden Signature Bank'ın mevduat ve kredilerini satın alması için dün anlaşmaya varılmasının da Amerikan bankalarına ilişkin görünümün olumluya dönüşmesine katkı sağladığını söyledi. New York Community Bankası hisseleri, bugün borsa açılışında yüzde 36 arttı.

Eşgüdümlü eylem

Amerikan Merkez Bankası (FED) ile birlikte Kanada, İngiltere, Japonya, İsviçre ve Avrupa merkez bankaları, piyasa likiditesini arttırmak için eşgüdümlü hareket edeceklerini açıklamıştı.

Avrupa Merkez Bankası da (ECB) gerektiği takdirde Euro bölgesi bankalarını destekleme sözü verdi.

UBS'in Credit Suisse'i devralma adımı, İsviçre hükümetinin sağladığı garantiyle destekleniyor. Böylelikle 2008 yılında Lehman Brothers'ın çöküşünden bu yana en büyük banka iflasının engellenmesi amaçlanıyor.

Öte yandan İsviçre bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu (FINMA), Credit Suisse'in 17 milyar dolar nominal değere sahip borçlanma aracı ilave tier-1 (AT1) tahvillerinin değerinin sıfıra indirilmesine karar verdi. Bu karar, hissedarlardan daha iyi korunacaklarını düşünen tahvil yatırımcılarının tepkisini çekti.

275 milyar dolarlık bir sektör olan ve "CoCo (convertible bonds) tahvilleri" olarak bilinen hisse senedine dönüştürülebilir şartlı tahviller, bir bankanın sermaye seviyesinin belirli bir eşiğin altına düşmesi halinde sermayeye dönüştürülebiliyor ya da siliniyor.

UBS'le ilgili sorular

Credit Suisse'i devralma anlaşması, UBS'i İsviçre'nin tek küresel bankası haline getirecek ve İsviçre ekonomisini kredi sağlayan tek bir kuruma bağlayacak.

Bugün Credit Suisse'in Uzakdoğu'daki ana ofislerinde durumun normal seyrinde olduğu, ancak Hong Kong ve Singapur'daki ofislere gelen çalışanların işten çıkarılma olasılığı konusunda kaygılandığı gözlendi.

İsviçre Parlamentosu'ndaki Sosyal Demokratlar'ın lideri Roger Nordmann, Credit Suisse'i kurtarma anlaşmasının İsviçre ve UBS açısından çok büyük bir risk oluşturduğunu söyledi ve Credit Suisse'in girdiği krizden banka liderlerini sorumlu tuttu.

Nordmann, "Olanlar, İsviçre'nin güvenilirliği açısından çok kötü" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG