Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül Arınç’la Görüştü


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı Protestoları’nda polisin aşırı tedbir almasının haklı tepki topladığını söyledi. Başbakan vekili sıfatıyla Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le kırk dakika süren görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Arınç, ilk olaylarda çevre duyarlılığı içinde hareket edenlerden özür diledi ancak diğer göstericileri, eylemi hükümet karşıtı bir organizasyona çevirmeye çalıştıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Görüşme boyunca yumuşak bir üslup kullanan Arınç, “bir insanın iki dili olur. Ya siyasetin ya şiddetin dilini kullanırsınız. Şiddetin dilini kullanırsanız kimse sizin taleplerinize bakmaz. Şiddete yöneltmeyi suç kabul ettik. Demokratik taleplere varız ama şiddetle bir yere varamazsınız ” dedi.

Arınç: Sokak olaylarına pabuç bırakmayız

Başbakan Yardımcısı son günlerde uluslararası basında yer alan haberlere ve veriliş biçimine de tepki gösterdi. Türkiye’deki olayları Arap Baharı’na benzetme gayretinin gerçekçi olmadığını vurgulayan Arınç, “kim olursa olsun Türkiye’de yaşanan olayların onlarcası kendi ülkelerinde oluyor. Hükümetimiz, devletimiz güçlüdür. Sokak olaylarına pabuç bırakacak noktada değiliz. Biz sokaktakilerle baş ederiz. Onların maksatları farklı olabilir. Türkiye’nin dış itibarını azaltmaya yönelik çaba içinde olabilirler” diye konuştu.

Arınç olaylarda 181 polis ve 64 göstericinin yaralandığını da açıkladı. Bu rakam Türk Tabipler Birliği’nin açıkladığı sayılarla farklılık gösteriyor. Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan altı gündür devam eden olaylarda 3’ü ağır 3500 kişinin yaralandığını söyledi.

Bülent Arınç’ı en çok zorlayan sorulardan biri ise olaylarda görevli polislerin kasklarında bulunan sicil numaralarının silindiği iddiasıydı. Gazetecilerin iki kez yönelttiği soruyu yanıtsız bırakan Arınç, toplantı salonundan ayrılırken birkaç gazetecinin aynı anda yeniden aynı soruyu tekrarlaması üzerine “kask sorusunu bilmiyorum. İçişleri bakanımız Meclis’te de konuşma yapacak gibi. Kendisine iletelim” dedi.

Arınç: Sosyal medyayı kapatmak mümkün

Soru cevap kısmında sosyal medya kullanıcıları da Bülent Arınç’ın hedefindeydi. Bazılarının asparagas bilgi kirliliği yarattığını belirten Başbakan Yardımcısı, “bazı merkezlerden olayların yönlendirildiğini biliyoruz. Aslında ne kadar demokrat olduğumuzu gösteren imkanlar var, bunların hepsini kapatmak mümkün. Erişimini engellemek mümkün. Tweetlere girin, ABD’deki merkezden server kullanarak talimat yağdıranlara bakın onlar olayların asıl failleridir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Toplum çocuklarına sahip çıkıyor

CHP Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise olaylardan herkesin ders çıkarması gerektiğini söyledi. CHP lideri, “çocuklarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağız? Baskıcı bir Türkiye mi, özgürlüğün kol gezdiği Türkiye mi? Toplum Taksim’e akıyor. Neden, çünkü bu toplumun bir vicdanı var, bu toplum haksızlığa tahammül edemiyor. Bu toplum kendi çocuklarına sahip çıkıyor. Bu toplum bir tek ağaç bile olsa o ağaca sahip çıkmak istiyor” dedi.

Bahçeli: Başbakan herkesle ihtilaf içinde ama eylemlere destek vermeyiz

Başından beri Taksim protestolarıyla arasına mesafe koyan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk milletinin serinkanlı olmasını isteyerek bu kavganın parçası olmayacaklarını tekrarladı. Hükümetin sandıkta devrileceğini söyleyen MHP lideri, “Sayın Başbakan, tencere dibin kara seninki herkesten kara, herkesle ihtilaf içindesin. Türkiyemiz’in bugünkü durumu AKP’nin yoz siyaseti yüzünden olmuştur. Son vakalar 10 yıllık iktidarın kenarda bıraktığı kesimin taşmasından ibarettir” yorumunu yaptı.

Türkiye’yi Suriye, Libya ve Tunus gibi ülkelere çevirmek isteyenler olduğunu belirten Bahçeli, bu kaosa izin verilmemesi gerektiğini de dile getirdi.

Demirtaş: Başbakanın kibri olayları büyüttü

Bir sağduyu çağrısı da BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Göstericilerden hiçbir şekilde şiddete başvurmamalarını isteyen Demirtaş, hükümet müzakere ruhuna ters olan bu tutumundan vazgeçmelidir. İnsanlar alanda, meydanlarda, kendilerini özgürce ifade edebilmelidir” diye konuştu. Başbakanın kibri nedeniyle olayların büyüdüğünü savunan BDP Eş Başkanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nün görevden alınmasını istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG