Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Azil Soruşturmasına Baskıyı Arttırıyor 


ABD Başkanı Donald Trump’tan, Temsilciler Meclisi'nde kapalı bir oturuma baskın' düzenleyen Cumhuriyetçi Kongre üyelerine destek geldi. Baskınla engellenen oturum, Trump hakkındaki azil soruşturması kapsamında ABD Savunma Bakan Yardımcısı Laura Cooper’a soru sormak üzere düzenlenmişti.

Ukrayna ve Avrasya'dan Sorumlu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Laura Cooper’ın ifadesini beş saat geciktiren baskınla ilgili açıklamayı Beyaz Saray sözcüsü yaptı.

Trump’ın en sevdiği televizyon programlarından Fox News’un “Fox&Friends” yayınına katılan Sözcü Stephanie Grisham, “Harikaydı ve takdir edilesi bir fikirdi. Bence bu eylem başkana tam desteği gösterdi” dedi.

Grisham, “Trump dün yaşananlardan dolayı mutluydu. Olması gerektiği gibi de destek verdi” dedi.

Donald Trump daha sonra Twitter mesajında da Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’e Amerikan tarihindeki en büyük Cadı Avı’nı ayrıntılı şekilde anladıkları, sağlam ve akıllı oldukları teşekkür etti.

Trump geçen günlerde kendisine karşı duran bir grup Cumhuriyetçi’ye tepki göstermiş ve hepsini “insan müsveddesi” olarak tanımlamıştı. Beyaz Saray sözcüsü Grisham, bu tepkiyi savunmuş ve “Bunlar, göreve geldiğinden beri Başkan’a karşı olan ve ona karşı çalışan insanlar. Böyle sert bir dili hak ediyorlar” demişti.

Trump Cumhuriyetçiler’e azil sürecine karşı daha sert çıkmaları ve savaşmaları çağrısı yapmıştı. Trump'ın Temsilciler Meclisi'ndeki en sadık yandaşlarından Florida temsilcisi Matt Gaetz'in çektiği 30'dan fazla üye, aralarında bazılarının hali hazırda katılma izni olmasına rağmen, gizli oturumun yapılacağı salona daldı. Cumhuriyetçi grup, veri sızıntısını önlemek için sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, hatta cep telefonuyla girmenin yasak olduğu salona ellerinde telefonlarıyla girdi.

Kongre üyeleri, oturumun kapalı olmasını da eleştirerek, diplomasi ve ulusal güvenlik yetkililerinden alınacak ifadenin yazılı metnini de talep etti. Bu yetkililer, Başkan Trump’ın Ukrayna’ya siyasi rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma başlatana kadar, yapılacak Kongre onaylı yardımı nasıl askıya aldığını ve Ukrayna Devlet Başkanı'yla görüşmeyi nasıl bu şarta bağladığıyla ilgili ifade veriyor.

Cumhuriyetçi üyelerin 2016 başkanlık seçimi sonucunu değiştirme girişiminde bulunmakla da suçladığı Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff ise yazılı ifadelerin önünde sonunda açıklanacağını söyledi. Yetkililer halka açık azil oturumlarının da en erken Kasım ortasında başlayacağını belirtiyor. Eğer Temsilciler Meclisi azledilmesi yönünde oy kullanırsa Trump, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Senato’da yargılanacak ancak azledilmesi için gereken üçte iki çoğunluğa ulaşılması mümkün görünmüyor.

Cumhuriyetçi senatörlerden azil soruşturmasına karşı önerge

Savunma Bakanlığı yetkilisi Laura Cooper beş saat gecikmenin ardından üç saat boyunca soruları yanıtladı. Oturumu basan Cumhuriyetçiler içinse, azil soruşturması ilerledikçe Trump'ın en büyük destekçilerinin paniğe kapılmaya başladıkları yorumu yapılıyor.

Öte yandan azil soruşturmasını, “Demokratlar’ın linç girişimi” olarak tanımlayan Trump’a destek veren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell, bugün açıkladıkları önergeyle, Temsilciler Meclisi'nin yürüttüğü azil soruşturmasının yargı sürecinin temel kurallarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Önergede Temsilciler Meclisi, geçmişteki emsal soruşturmalara ve yargı sürecinin korunmasına saygı göstermeye çağrıldı. Önergede Demokrat temsilcilerin Başkan Trump'ın önemli haklarını reddettikleri de savunuldu.

Cumhuriyetçi senatörlerin önergesinde, "Washington'daki Demokratlar'ın Trump'ın kazandığı 2016 başkanlık seçimlerini geçersiz kılmayı istediğini tüm ülke biliyor. Temsilciler Meclisi'nin önemli üyeleri Trump'ın başkanlığının ilk aylarından beri, azledilmesi vaadinde bulunuyor" ifadeleri de yer aldı.

Senato’nun en kıdemli Demokrat ismi Chuck Schumer ise Trump’ı ve Cumhuriyetçiler’i ikiyüzlülükle itham etti. Schumer, azil soruşturmasında gizliliğe karşı çıkan Cumhuriyetçi yönetimin celple talep edilen belgeleri gizlediğine ve bazı kişilerin ifade vermesini engellediğine dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG