Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler'den Mesaj Nitelikli Yasalar


Kasım ayında yapılan Kongre ara seçimlerinden sonra ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Partililer, muhafazakar seçmenlere hitap eden ve hararetli tartışmalara neden olan meseleler üzerinde siyasi mesaj vermek amacıyla yeni yasa tasarıları geçirmek için vakit kaybetmeden kolları sıvadı.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi Partililer, çekişmeli ve uzun süren bir oylama süreci sonunda Kevin McCarthy'yi Temsilciler Meclisi Başkanı seçtikten sonra görev başındaki ilk haftalarını vergiler, kürtaj ve enerji güvenliği alanında yasa tasarılarını kabul ederek geçirdi. Ancak bu tasarıların Demokrat Parti kontrolundaki Senato'dan geçmesi ve Başkan Joe Biden'ın imzasına sunulması şansı bulunmuyor.

Reuters haber ajansına göre bu tasarıların amacının, Cumhuriyetçiler'in 2022 Kongre ara seçimlerinden önce yürüttükleri kampanyalarda seçmenlere verdikleri sözleri tutmak, 2024 yılında yapılacak seçimlerde Senato ve Beyaz Saray'ı kazanmak için siyasi fayda sağlamak olduğu yorumları yapılıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Amerikan kamuoyu bir karar verdi, Demokratlar'ı kovdu ve bizi iş başına getirdi. Taahhütlerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz. Buna her hafta art arda tanık olacaksınız" dedi.

Cumhuriyetçi Partililer ayrıca Başkan Biden'ın Adalet Bakanlığı'nı soruşturmak ve Amerika-Çin rekabetini incelemek amacıyla komisyonlar oluşturdu.

Kongre'de mesaj vermek amacıyla yasa tasarıları hazırlamak, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından kullanılan eski bir taktik. Kasım'daki Kongre ara seçimlerinden önce Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ellerinde bulunduran Demokratlar da çok az farkla çoğunluğu ellerinde tuttukları Senato'dan geçmeyeceğini bilmelerine rağmen kürtaj hakları ve seçim reformu gibi alanlarda yasa tasarılarını onaylamıştı.

Demokrat Partililer, Cumhuriyetçiler'in geçirdiği son tasarıları zenginleri korumak, eski Başkan Donald Trump hakkında yürütülen federal soruşturmaları engellemek ve kürtaja erişim hakkını kısıtlamak amacı taşıdığını kaydetti.

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer'in lideri Hakeem Jeffries, tasarıların geçirilmesini, eski Başkan Trump'ın sloganı Make America Great Again (Amerika'yı Yeniden Yücelt) söyleminin kısaltılması olan MAGA'ya atıfta bulunarak, "Bu hafta aşırılık yanlısı MAGA'cı Cumhuriyetçiler'in diyarında böyle geçti" ifadelerini kullandı.

Mesaj vermek amacıyla geçirilen yasa tasarıları, federal hükümet harcamaları ve borçlanma tavanı tartışmaları çerçevesinde yaklaşan siyasi düellolara hazırlık yapan Cumhuriyetçi Parti için asli bir rol oynayabilir.

Cumhuriyetçi Partili strateji uzmanı Charles Black, "Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in ana amacı harcamaları kısmak ve borçlanmayı sınırlandırmak. Bunun için Senato ve Beyaz Saray ile müzakere gerekiyor" dedi.

Black, "Ancak sanıyorum ki Cumhuriyetçiler, müzakere etmenin en iyi yolunun sertlik yanlısı tavır almak ve müzakereden önce bu kapsamdaki tasarıları Temsilciler Meclisi'nden geçirmek olduğunu hissediyor" şeklinde konuştu.

ABD Vergi Dairesi, Çin ve kürtaj meselesi

Bu hafta, Cumhuriyetçiler'in, ABD Vergi Dairesi'nin (IRS) yıllık 500 milyar dolarlık alınmamış vergi gelirini elde etmesi için Demokratlar'ın daireye sağladığı fonları hedef almasıyla başlamıştı.

Temsilciler Meclisi, parti çizgilerinde kullanılan oylarla, geçen yıl IRS'e verilen 72 milyar dolarlık yeni fonları iptal etmeyi amaçlayan yasayı geçirdi. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi Partililer'in iki numaralı ismi Steve Scalise, IRS'e sağlanan bu fonların yılda 400 bin dolardan az kazanan vatandaşları hedef almada kullanılacağını ve Başkan Biden'ın bu gelir grubundaki vatandaşların ödeyeceği vergilerin arttırılmayacağı sözünü yerine getirmediğini kaydetmişti.

Cumhuriyetçiler tarafından sıklıkla dile getirilen bu iddia, tam tersi sonuca varan Kongre Bütçe Dairesi raporuna dayanıyor. Rapor, yılda 400 bin dolardan az geliri olan vergi mükelleflerinin denetlenme oranlarının son yıllardaki denetlenme oranlarına yakın olacağını öne sürüyordu.

Öte yandan dün 113 Demokrat Partili, Cumhuriyetçi Parti saflarına katılarak Amerika'nın Stratejik Petrol Rezervi'nden Çin'e petrol satışını yasaklamayı öngören tasarıya "evet" oyu verdi. Ancak petrol sektörü uzmanları, tasarının etkisinin az olacağı yorumu yapıyor.

Tasarı, kısmen, Cumhuriyetçiler'in Demokratlar'ı "yeşil" enerji politikaları nedeniyle Amerika'da benzin fiyatlarının yükselmesine neden olmakla sorumlu tutma stratejisinin bir parçası olarak niteleniyor. Cumhuriyetçiler ayrıca Başkan Biden'ı, benzin fiyatlarının düşmesi için ülkenin acil durumlarda kullanılması öngörülen petrol rezervlerini kurutmak ve bunun bir kısmını Çin'e satmakla suçluyor.

Başkan Biden, Mart ayında, Stratejik Petrol Rezervi'nden rekor düzeyde, 180 milyon varil satış yapılacağını açıklamıştı.

Çinli alıcılar, bu petrolün bir kısmını doğrudan satın almıştı. Küresel piyasalar aracılığıyla aynı kaynaktan petrol yine Çin'e ulaşmıştı.

Petrol sektörü uzmanları, getirilen kısıtlamaların petrolün küresel piyasalardan Çin'e erişmesini durdurması olasılığının düşük olduğunu kaydediyor.

Merkezi Washington'da bulunan partilerüstü araştırma grubu ClearView Energy Partners'dan uzman Kevin Book, Amerika'nın "alıcıları belirleyebileceğini ancak daha sonra petrol varillerinin nereye gideceğini takip edemeyeceğini" söyledi.

Yasa tasarısı Amerikan petrol sanayinin Çin'e yaptığı ihracata da değinmiyor. Cumhuriyetçi Partililer'in desteklediği 2015 yılına ait reformların sonucu olarak Çin'e ihraç edilen petrolün miktarı, Stratejik Rezerv'den Çin'e giden petrolün miktarına kıyasla çok daha fazla.

Cumhuriyetçiler'in mesaj niteliğindeki bir başka yasa tasarısı ise kürtaj sürecinde dünyaya gelen bebekleri korumaya yönelik. Uzmanlar, çok nadiren görülen bu durumun siyasetçiler tarafından kürtaj karşıtlığını desteklemek için kullanıldığının altını çiziyor.

ABD Anayasa Mahkemesi'nin ulusal kürtaj haklarını geri çevirme kararının Kasım ayında kadın seçmenleri Cumhuriyetçiler'e karşı seferber etmesinin ardından kürtaj esnasında doğumla ilgili yasal düzenleme, parti içinden de eleştirilerin hedefi oldu.

Doğum kontroluna erişimin kapsamını genişletmeyi teşvik eden ancak yine de tasarıyı destekler yönde oy kullanan Güney Carolina eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Partili Nancy Mace, "Kürtaj yerine yaşamı seçme hareketine sadece sahte bir destek veriyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG