Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti'den Mitt Romney Güçlü Bir Aday


Cumhuriyetçi Parti'den Mitt Romney Güçlü Bir Aday
Cumhuriyetçi Parti'den Mitt Romney Güçlü Bir Aday

2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü aday adaylarından biri Massachusetts eyaletinin eski valisi Mitt Romney. Romney, 2008 başkanlık seçimlerinde de Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını alabilmek için yarışmıştı.

İkinci kez başkan adaylığına soyunan Mitt Romney’nin zafere ulaşmasının bu sefer daha mümkün göründüğü düşünülüyor.

Romney, “Ön seçimlere çok az kaldı, ve ben kazanmak istiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Romney, New Hampshire’daki ön seçimlerden önce destek toplamaya çalışıyor.

Valilik dönemindeki deneyimlerinden ve işadamı olarak elde ettiği tecrübelerden güç alan Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını alarak Kasım ayında Başkan Obama’ya karşı yarışmak istiyor.

Romney, “Başkanımız Amerika’yı kökten değiştirmek istediğini söylediğinde kaygılanıyorum. Amerika’nın değiştirilmeye ihtiyacı yok. Ben Amerika’yı eski haline getirmek, gidişatı tersine çevirmek istiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Romney dış siyasetteyse Obama Yönetimi’nin İsrail’e aşırı sert davrandığını, İran ve Çin’e karşıysa yeterince sert olmadığını düşünüyor.

Romney, “Önümüzdeki yüzyıl Amerika’nın yüzyılı olmalı. Halkımızı, ekonomimizi ve ordumuzu öylesine güçlendirmeliyiz ki hiçbir ülke bizi zorlama riskine girmeye cesaret edememeli,” diyor.

Maddi açıdan iyi durumda olan Romney kampanyası, ön seçimlere iyi hazırlandı.

Ancak bir tartışma sırasında rakibi Rick Perry’yle atışan ve 10 bin dolara iddiaya girmeyi öneren Romney, orta sınıf seçmenden ne kadar kopuk olduğunun görülmesi üzerine zor durumda kalmıştı.

İş dünyasındaki deneyimlerini vurgulayan Romney, Newt Gingrich gibi rakiplerini profesyonel siyasetçi olmakla eleştiriyor.

Gingrich’in bu yoruma yanıtı oldukça sertti: “Açık konuşalım, senin benzer bir siyasi geçmişin olmamasının tek nedeni 1994’te Senato seçimlerini Ted Kennedy’ye karşı kaybetmiş olmandır.”

Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin en önde giden aday adayı olarak görülüyor. Siyaset uzmanı John Fortier’a göre Romney’nin yeterince muhafazakar olmadığına dair şüpheleri ortadan kaldırması gerekiyor: “Cumhuriyetçiler Romney’nin sözünün eri olduğuna inanıyor ancak özünde gerçekten de muhafazakar olup olmadığından şüpheleniyorlar.”

Mormon olan Romney, dini inancı hakkındaki kaygıları da gidermeye çalışıyor.

Siyaset uzmanı Stuart Rothenberg, bu şüphelere rağmen Romney’nin zorlu bir rakip olduğu görüşünde: “Mitt Romney çok güçlü. Cumhuriyetçilerin dörtte birine cazip geliyor. Deneyimli, geniş ve iyi örgütlenmiş bir ulusal başkanlık kampanyasına sahip. Bütün bunların partisinin adaylığını almasına yetip yetmeyeceğini henüz bilmiyoruz.”

İyi örgütlenmesine ve sahip olduğu bol paraya güvenen Mitt Romney’nin başkanlık yarışında kolayca pes etmeyeceği anlaşılıyor.


XS
SM
MD
LG