Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Temsilci Santos'a İstifa Çağrısı


George Santos
George Santos

New Yorklu üst düzey Cumhuriyetçiler'den oluşan bir grup, Temsilciler Meclisi’ne yeni seçilen George Santos'u kampanyası sırasında geçmişi hakkında defalarca yalan söylediği gerekçesiyle istifaya çağırdı.

Santos'un memleketi New York eyaletinin Nassa bölgesinden Cumhuriyetçiler de istifa çağrılarına katıldı. Yeni Kongre üyesi ise çağrıları reddederek başkentteki gazetecilere istifa etmeyeceğini söyledi.

Cumhuriyetçiler çağrıyı New York'un Nassau bölgesindeki Cumhuriyetçi Parti tarafından düzenlenen bir basın toplantısı sırasında yaptı. İki gün önce partiler üstü bir denetçi Federal Seçim Komisyonu'na yaptığı ihbarda Santos'u kampanya finansmanı yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Komşu bir bölgenin temsilcisi olan Anthony D'Esposito "George Santos'un burada, Temsilciler Meclisi'nde görev yapmaya yetkinliği olmadığını söyleyen size ve meslektaşlarıma katılıyorum" dedi.

New York'un doğusundaki Nassau bölgesinin büyük kısmını temsil eden Santos özgeçmişinin büyük kısmını uydurduğunu kabul etti.

Cumhuriyetçiler, geçen yıl Kasım ayında yapılan Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde 212'ye karşı 222 sandalye gibi az bir farkla çoğunluk sağlamıştı. Santos ise Kasım ayındaki yarışı Demokrat Zimmerman karşısında yüzde 7,5 farkla kazanmıştı.

Ancak Santos'un zaferine, basında yer alan, seçmenlere sunduğu imajın büyük kısmının yalan olduğu şeklindeki haberlerle kısa sürede gölge düşmüştü.

Reuters haber ajansına göre Santos, New York ve Baruch üniversitelerinden mezun olduğunu da öne sürmüştü ancak Kongre üyesinin iki üniversitede de kaydı bulunmadığı ortaya çıktı. Goldman Sachs ve Citygroup'la çalıştığını söyleyen Santos'un bu iddialarının da doğru olmadığı öğrenildi.

Santos, ayrıca Yahudi olduğunu ve büyük annesi ve büyük babasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçtığını öne sürmüştü.

Nassau bölgesi yöneticisi Bruce Blakeman, "Ailesinin Holokost'tan kurtulduğuna dair hikaye uydurması kabul edilemez. Bu tek kelimeyle üzücü, çirkin ve iğrenç" dedi ve Santos için "Temsilciler Meclisi'nde bir leke" ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi'nden iki Demokrat konuyu bu hafta Etik Komisyonu'na taşıdı. Bölge savcısı da Santos'un soruşturulduğunu bildirdi.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in iki numaralı ismi Steve Scalise dün gazetecilere yaptığı açıklamada partinin konuyu incelediğini belirtmişti.

Scalise, "Bu iç mesele olarak ele alınıyor. Tabii ki duyduklarımızla ilgili kaygı mevcut. O yüzden onunla karşılıklı oturup konuşmamız gerekiyor" demişti.

Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gazetecilere yaptığı açıklamada Santos'a hiçbir önemli kongre komisyonunda yer verilmeyeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG