Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler’den Borçlanma Tavanı Önerisi


John Boehner
John Boehner
Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri, Amerikan hükümetinin borç yükümlülüklerini karşılayabilmek için borçlanma tavanını kısa vadeli yükseltmeyi düşünüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, 16,7 trilyon dolarlık borç tavanını 6 haftalığına yükseltmek için partililerinin desteğini istedi. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili liderleri, Boehner’ın açıklamasının ardından Başkan Obama’yla görüşmek üzere Beyaz Saray’a gitti.

Boehner, borçlanma limitini kısa vadeli yükselterek, devlet harcamaları konusunda Başkan Obama’yla pazarlığını sürdürmeyi umuyor. Ancak Obama, önkoşul olmadan borçlanma limitinin yükseltilmesini istiyor. Bununla birlikte Obama yönetiminin kısa vadeli de olsa öneriye açık olduğu ve karşılığında Temsilciler Meclisi’ni hükümeti yeniden açmaya zorlayabileceği tahmin ediliyor.

Amerika Maliye Bakanı Jack Lew, 17 Ekim’e kadar devletin borçlanma tavanının yükseltilmemesinin ‘büyük bir hata’ olacağı, bu durumda mali yükümlülükleri yerine getiremeyecekleri uyarısında bulundu.

Bir Senato komisyonunda açıklama yapan Lew, gelecek hafta 16,7 trilyonluk borçlanma limitine ulaşıldığında, hükümetin daha fazla borç alma yetkisi kalmayacağını söyledi. Lew bu durumda ellerinde yalnızca 30 milyar dolar nakit ve çok az gelir kalacağını, bunun da ödemeleri yapmaları için yetmeyeceğini söyledi.

Jack Lew ellerindeki mevcut nakit parayı tahvil sahiplerine mi, emeklilere mi, sağlık hizmetlerine mi, savaş muhariplerine mi ya da devletle sözleşmeli çalışan özel şirketlere mi ödemek gibi ‘tehlikeli tercihlerle’ karşılaşmak durumunda olmak istemediklerini kaydetti.

Lew, Obama yönetiminin borçlanma tavanının ne kadar yükseltilmesini istediği konusunda ayrıntı vermedi, ancak bu miktarın uzun vadeli ihtiyaçları karşılaması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Obama’nın çıkarılmasında öncülük ettiği Sağlık Reformu’nu ertelemek amacıyla hükümete bütçe yetkisi vermemiş, bundan dolayı da federal hükümet 1 Ekim’den itibaren faaliyetlerini durdurmuştu. Kapatma kararının ardından kamu çalışanlarının üçte biri zorunlu ücretsiz izne çıkarılmış durumda.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG