Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde Çoğunlukta


ABD medyası, ara seçimlerde Cumhuriyetçiler'in Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmeye yetecek miktarda sandalye kazanmayı garantilediğini bildirdi.

Bu gelişme ABD'de gelecek iki yılda, Başkan Joe Biden'ın Demokrat Partisi'nin Senato'da çoğunluğu korumasıyla bölünmüş bir yönetim olacağı anlamına geliyor.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Demokratlar'ın elinden alsa da aradaki fark beklenenden az oldu.

Yine de çoğunlukta olmak Cumhuriyetçiler'e, Başkan Biden'ın gündemini hayata geçirmesini engellemede önemli bir güç sağlayacak.

Bu süreçte Cumhuriyetçiler'in, Biden'ın yönetimi ve ailesine siyasi bakımdan zarar verme potansiyeli taşıyan soruşturmalar başlatabileceği tahmin ediliyor.

Edison Araştırma Şirketi, Cumhuriyetçiler'in Temsilciler Meclisi'ni kontrol etmek için gereken 218 sandalyeyi kazanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Kritik eşiğe ulaşıldığı haberi, oyların sayılmaya başlamasından sekiz gün sonra geldi. Cumhuriyetçiler zafere, California'nın 27'inci Kongre bölgesinde galip gelmeleriyle ulaştı.

Senato'da ise Demokratlar, 50 sandalye sayısına ulaşarak çoğunluklarını korumayı başardı. 100 üyeli Senato’da yasa tasarılarında 50-50 durumda Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris karar belirleyici oluyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin şu anki lideri Kevin McCarthy'nin, eski Başkan Donald Trump'ın yeniden başkan adaylığını açıkladığı bir dönemde, hükümetin ve ordunun fonlanması gibi kritik oylamalarda parti üyelerini aynı çizgide birleştirmede zorlanabileceği yorumları yapılıyor.

McCarthy, seçildiği takdirde Meclis Başkanı olarak, uzlaşmaz eğilimleri ve eski Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla giderek sağa kayan bir Cumhuriyetçi grubu yönetmek zorunda kalacak.

Demokratlar'ın Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybetmeleri ABD Başkanı'nın Washington'da sahip olduğu gücü bir miktar azaltacak olsa da Başkan Biden, Cumhuriyetçiler'in işbirliği yapmasını beklediği sinyali verdi.

Biden geçen haftaki bir basın toplantısında, "Amerikan halkı şunu net ortaya koydu, bence Cumhuriyetçiler'den, benimle de birlikte çalışmaya hazır olmalarını bekliyorlar" demişti.

Ara seçimlerde Cumhuriyetçiler, çoğunluğu Trump'ın desteklediği adayların kayıpları olmak üzere bazı önemli yenilgiler yaşadı.

Bunlar arasında Pennsylvania'da Senato için yarışan Mehmet Öz, valilik için yarışan Doug Mastriano ve Arizona'da Senato için yarışan Blake Masters bulunuyor.

Ara seçimde Cumhuriyetçiler, partinin rengi olan "kırmızı dalgayı" hayata geçirmeyi başaramasa da özellikle parti içindeki muhafazakar kesim, Trump'a karşı Demokratlar'ın iki kez azil girişimine misilleme yapma hazırlığında oldukları işaretleri veriyor.

Cumhuriyetçiler'in, Biden yönetimi yetkilileri ve Başkan'ın oğlu Hunter Biden'ın geçmişte Çin ve diğer ülkelerle iş ilişkileri hatta Biden'ın kendisiyle ilgili dahi soruşturmalara hazırlandığı haberleri geliyor.

Uluslararası arenada da Cumhuriyetçiler'in, ABD'nin Ukrayna'ya askeri ve ekonomik yardımlarının azaltılması için baskı yapabileceği tahminleri dile getiriliyor.

ABD'deki ara seçimde Cumhuriyetçiler özellikle yüksek enflasyon kozunu sıkça oynadı.

Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi'nin geçen Haziran ayında kürtaj hakkını sona erdiren kararı da toplumun önemli bir kesiminde tepki çekti ve Demokrat adayların işine yaradı.

Edison Araştırma Şirketi, sandık çıkışı anketlerine göre, seçmenlerin yaklaşık üçte birinin, en çok kaygı duydukları unsurun enflasyon olduğunu söylediklerini bildirdi.

Seçmenlerin dörtte biri de kürtaj meselesini ilk kaygıları olarak gösterdi ve ankete yanıt verenlerin yüzde 61'i Anayasa Mahkemesi'nin kararına itiraz ettiklerini dile getirdi.

Ara seçimler her ne kadar ABD Kongresi, eyalet valileri ve diğer yerel makamlar için olsa da 2024 başkanlık seçimlerinin etkisi bu seçimlerde çok hissedildi.

Cumhuriyetçiler arasında başkan adaylığı konusunda Trump hala anketlerde önde görünse de, eski başkanın desteklediği aşırı sağ adaylar 8 Kasım'daki ara seçimde zayıf bir performans sergiledi.

Başkanlık seçimleri için parti içinde yapılacak önseçimde Trump'a rakip olması öngörülen Florida Valisi Ron DeSantis de valilik görevine ikinci kez rahatça seçildi.

Amerikan medyasında, bazı muhafazakar Cumhuriyetçi seçmenlerin Trump'tan yoruldukları yönünde mesajlar verdiği ve DeSantis'in popülaritesinin giderek arttığı şeklinde haberlere de rastlanıyor.

Yeni yasama döneminde Temsilciler Meclisi'nin ilk işi gelecek iki yıl için meclise başkanlık edecek ismi seçmek olacak.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in lideri McCarthy, meclis başkanlığı adaylığı önceki gün yapılan oylamada partisinin çoğunluğunun desteğini aldı.

Kapalı kapılar ardında yapılan oylamada McCarthy 31’e karşı 188 oy topladı. Ancak gizli oylama bir ayrıntıyı da ortaya koydu. McCarthy, Ocak ayında Temsilciler Meclisi başkanlığını kazanmak için gereken 218 Cumhuriyetçi oyu sağlayamadı.

Yine de 57 yaşındaki McCarthy, Ocak ayında Californialı Demokrat Nancy Pelosi'nin yerine Temsilciler Meclisi Başkanlığı için favori olarak gösteriliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG