Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Politikacılar Trump’ı Yalnız Bırakıyor


Cumhuriyetçi Parti içinde son günlerde partinin başkan adayı Donald Trump’a oy vermeyeceklerini açıklayanların sayısı giderek artıyor. Geçmişte Cumhuriyetçi Partili yönetimlerde görev yapan 50 kadar eski ulusal güvenlik ve dış politika uzmanının Trump’a oy vermeyeceklerini açıklamasının ardından benzer bir açıklama da Cumhuriyetçi Partili Senatör Susan Collins’den geldi.

1996’da Senato’ya seçilen Collins, Washington Post gazetesine yazdığı makalede, partisinin milyarder emlakçı adayını başkanlığa uygun görmedi ve diğer insanlara saygılı davranmadığını savundu.

Collins, Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin şu anda ülkenin ihtiyacı olan “kapsayıcı idari yaklaşımı” benimsemediğini de sözlerine ekledi.

Maine Senatörü Collins, Donald Trump’ın “zayıfları alaya aldığını, etnik ve dini azınlıklara hakaret ederek önyargıları körüklediğini” belirtti.

Susan Collins, Trump’ın sorumsuz tavırları ve bilgisiz yorumlarının dünyayı daha tehlikeli hale getireceğini öne sürdü. Trump’ın uluslararası yükümlülüklere yönelik sorumsuz yaklaşımını da eleştiren Maine senatörü, Cumhuriyetçi Başkan adayının eleştirilere saldırıyla yanıt vermesini, anlaşmazlıkları çözmek yerine kontroldan çıkmasına yol açacağını iddia etti.

Donald Trump, kendini eleştiren partililerine sert çıktı ve Twitter’dan yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde olduğu gibi, partinin Washington’daki kıdemli yöneticileriyle mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi. Trump, “Bu insanlar ülkeyi mahvetti” diye konuştu.

Eski Cumhuriyetçi Partili yönetimlerde görev yapan 50 kadar ulusal güvenlik ve dış politika uzmanı, yayınladıkları­ kamuoyuna açık mektupta, Donald Trump’ın tarihin en sorumsuz başkanı olacağını iddia etti.

Aralarında eski İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff ve Tom Ridge, eski CIA başkanı Michael Hayden, eski Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte’nin olduğu bu kişiler mektupta, Trump’ın başkanlık için yeterli karakter ve deneyime sahip olmadığını belirtti. Mektubun imzacıları arasında Amerika’nın eski Ankara büyükelçileri Eric Edelman ve James Jeffrey de var.

Mektupta “Sayın Trump Amerika’nın hayati ulusal çıkarları, karmaşık diplomatik sorunları, vazgeçilmez ittifakları ve Amerikan dış politikasının temel aldığı demokratik değerler konusunda çok az bilgiye sahip. Ayrıca kendisi ısrarla düşmanlarımızı överken, dostlarımızı ve müttefiklerimizi de tehdit ediyor” denildi.

Eski yetkililer, Donald Trump’ın günümüz uluslararası politikalarının temel gerçekleri konusunda “alarm verici ölçüde cehalet sergilediğini” ve bunu düzeltme konusunda hiçbir isteklilik göstermediğini vurguluyor.

Trump kampanyası tarafından bu mektuba verilen yanıtta, Cumhuriyetçi partili iktidarlara hizmet etmiş bu eski yetkililer için “hala iktidarda kalmaya çabalayan başarısız Washington seçkinlerinden başka hiçbir şey olamazlar” ifadesi kullanıldı. Kampanya açıklamasında, mektuba imza atan bu yetkililerin, 2003’teki Irak işgali ve IŞİD’in yükselişinden Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton kadar sorumlu olduğu iddia edildi.

Öte yandan ülke genelindeki kamuoyu yoklamalarında Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’un, Donald Trump’la arasını açtığı gözleniyor. NBC Haber/Survey Monkey tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre Clinton’a verilen destek yüzde 51’e ulaşırken, Donald Trump yüzde 41’de kaldı. İki aday arasındaki fark ilk kez yüzde 10’a çıkmış durumda.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG