Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Obama’ya Tepkili


Cumhuriyetçiler Obama’ya Tepkili
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki çekişme sürüyor. Temsilciler Meclisi, Başkan Obama’nın yaklaşık 5 milyon kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaracak başkanlık kararnamesini engellemek amacıyla sembolik bir yasa tasarısını onayladı

Başkan Obama’nın göçmenlik sorununa çözüm bulmak için çıkardığı kararname Kongre’deki Cumhuriyetçiler’i kızdırdı. Cumhuriyetçi Kongre üyeleri kararnameyi engellemek için harekete geçti. Bu da Demokratlar ile Cumhuriyetçiler’i geçen yıl olduğu gibi bu yıl da federal bütçe konusunda karşı karşıya getirebilir. Bu da 11 Aralık’tahükümetin yeniden kapanmasıyla sonuçlanabilir.

Temsilciler Meclisi, Başkan Barack Obama’nın yaklaşık 4 milyon kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten geçici olarak kurtaracak başkanlık kararnamesi çıkarmasını engelleyen bir yasa tasarısını geçen hafta onayladı. Başkan Obama’nın göçmenlik konusunda attığı adım, Obama’nın anayasada belirtilen yetkilerini aştığını savunan birçok Cumhuriyetçi siyasetçiyi çok kızdırmıştı. Ancak Temsilciler Meclisi’nin çıkardığı yasa, sembolik bir nitelik taşıyor. Bunun nedeni, yasanın, şu an Demokrat Parti’nin kontrolunda olan Senato’da gündeme gelmeyecek olması.Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Tom McClintock, Başkan Obama’ya tepkili: ”Başkan Obama’ya kararnameyi çıkarma izni vermek, anayasamızın temelini oluşturan güçler ayrılığı ilkesini çiğnemek ve bu ilkeyi anlamsız hale getirmekle eşdeğerdir.”

Demokratlar ise farklı düşünüyor. Kongre üyesi Luis Gutierrez sembolik yasayı eleştirdi: ”Açıkça görülüyor ki çoğunluk, uzun vadeli ve gerçek çözüm sağlayacak yasalar yerine sembolik yasalar çıkarmayı tercih ediyor.”

Uzmanlara göre Temsilciler Meclisi’nde oylanan sembolik yasa, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın öfkeli Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin 11 Aralık’ta süresi dolacak olan hükümet bütçesini onaylamalarını sağlamak için bulduğu bir yol.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama’nın kararnameleriyle mücadelenin, seçimi kazanan Cumhuriyetçiler gelecek ay Kongre’nin iki kanadında da andiçerek çoğunluğu ele aldığı zaman daha da güçleneceğini söylüyor: ”Temsilciler Meclisi olarak bu hafta hükümetin açık kalması için çalışacağız.Elimizdeki koza sahip çıkacağız. Ancak yeni yasama yılında Senato’da kontroluele geçirdiğimiz zaman Başkan’ın tek taraflı kararlarıyla mücadele etmeye kararlıyız.”

Beyaz Saray, Başkan’ın kararının meşruluğunu savunmaya devam ediyor ve Temsilciler Meclisi’nin sembolik yasa tasarısı imza için gönderilirse Başkan Obama’nın yasayı veto edeceğini tekrarlıyor.

Demokratlar daha önce de Cumhuriyetçi iki başkanın, Ronald Reagan’la George W. Bush’un anayasayı ihlal etmeden başkanlık kararnamesi çıkararak göçmenlerin durumunu düzeltmek amacıyla adımlar attığını hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG