Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler’in Guantanamo Israrı


Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, gazetecilere yaptığı açıklamada Kongre üyelerinin hapishanenin açık kalmasını garantilemek için hukuki itirazlarını hazırladıklarını söyledi. Ryan, üyelerin Obama’nın planını Kongre’de engellemek için gerekli oya sahip olduğunu, Obama’dan veto gelmesi durumunda vetoyu aşacak sandalye sayısına da ulaşacaklarını belirtti.

Başkan Obama Salı günü, hapishanede kalan 91 mahkumun 35’ini başka ülkelere yollamayı, geri kalanını da Amerika’da bir hapishaneye taşımayı öngören planını açıklamıştı.

Mevcut yasa, Guantanamo’daki mahkumların Amerika içindeki hapishanelere taşınmasını engelliyor. Bazıları, bu kişilerin Amerika’ya taşınmasının güvenlik sorunu yaratacağını söylüyor.

Beyaz Saray, Başkan Obama’nın başkanlık yetkisini kullanarak Guantanamo’yu kapatma seçeneğini de masada tuttuğunu açıkladı.

Obama, 2009 yılından bu yana hapishaneyi kapatmanın Amerika’nın imajını düzeltmek için önemli olduğunu vurguluyor.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, mahkumların Küba’dan Amerika’ya taşınmasının Amerika’ya yılda 65 ile 86 milyon dolar arasında tasarruf sağlayacağını ifade etti.

Guantanamo’daki hapishane, 11 Eylül saldırıları sonrasında eski başkan George W. Bush’un kararıyla 2002 yılında açılmıştı. Hapishanede bugüne kadar 800’e yakın mahkum kaldı. Birçok tutuklu, çok uzun süre aleyhlerine dava açılmadan bekletildi.

Mahkumların çoğunluğu vatandaş oldukları ülkelere ya da onları kabul eden diğer ülkelere gönderildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG