Erişilebilirlik

Dünya Futbol Kupası ve İklim Değişikliği


Dünya Futbol Kupası ve İklim Değişikliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

2014 Dünya Futbol Kupası, Brezilya’da düzenleniyor. Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği FIFA, kupa sırasında 2,72 milyon ton karbon dioksit salınımı olacağını tahmin ediyor. Peki yetkililer, Dünya Kupası’nı düzenlerken iklim değişikliği kaygılarını dikkate alıyor mu?

2014 Dünya Futbol Kupası, Brezilya’da düzenleniyor. Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği FIFA, kupa sırasında 2,72 milyon ton karbon dioksit salınımı olacağını tahmin ediyor. Bu miktar Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nın neden olduğu karbon salımından bir milyon ton daha fazla. Peki yetkililer, Dünya Kupası’nı düzenlerken iklim değişikliği kaygılarını dikkate alıyor mu?

Brezilya Turizm Bakanlığı, bu yılki Dünya Kupası’ndan 10,5 milyar dolar turizm geliri bekliyor.

Ancak turizmden sağlanan gelir, çevreyi olumsuz etkileyecek.

Futbol takımları ve taraftarlar, dünyanın beşinci büyük ülkesinin 12 farklı stadyumundaki Dünya Kupası maçlarını izlemek için Brezilya’ya hava yoluyla akın edecek ve bu da büyük miktarda karbon salımına yol açacak.

Dünyanın en büyük kentlerinin belediye başkanları, iklim değişikliğinin neden olduğu sorunları tartışmak üzere geçtiğimiz günlerde Johannesburg’ta toplandı.

Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Curitiba Belediye Başkanı, hazırlıklarında çevreci bir planlama uyguladıklarını söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Belediye Başkanı Gustavo Fruet, 2010 Dünya Kupası ev sahibi Johannesburg’u da incelediklerini söyledi: “Finansman ve planlama sorunu yaşadık. Planlamanın sadece bu kupayla sınırlı kalmaması, ev sahibi kente bir miras bırakması gerek. Johannesburg’ta olumlu sonuçlar gördük. Ülkenin ve kentin tanıtılmasını sağlıyor, turizmi destekliyor ve hizmet sektörünü geliştiriyor. Bence kupaya ev sahipliği yapmanın en büyük getirisi ve mirası bu. Kaliteyi, verimliliği ortaya koymak ve en önemlisi de yabancıları ağırlamak.”

Johannesburg Belediye Başkanı Mpho Parks, Dünya Kupası’nı düzenleyen kentlerin iklim değişikliği kaygılarını dikkate aldığını düşünüyor: “İklim değişikliğiyle ilgili çalışmalarımızı ön plana taşıdık. Johannesburg’ta başlattığımız enerji, taşımacılık ve diğer alanlardaki uygulamaları diğer belediye başkanlarıyla paylaştık.”

Fruet, bu yılki FIFA Dünya Kupası’nı kimin kazanacağı konusunda tahminde de bulundu: “Tabii ki Brezilya kazanacak.”

Organizatörlere göre altın kupayı kazanmak sadece bir galibiyet, ama asıl zafer, çevre dostu bir etkinlik düzenlemek.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG