Erişilebilirlik

Amerika'da DACA’ya İptal Kararına Protestolar Düzenleniyor


Amerika'da DACA’ya İptal Kararına Protestolar Düzenleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Göçmen çocukların ülkede kalmasına yardımcı olan DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) programının Trump yönetimi tarafından iptal edilmesi ülke genelinde protesto edildi.

Kararın açıklanmasının ardından Washington'da Beyaz Saray, New York'ta Trump Tower önünde ve ülkenin farklı kentlerinde protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı.

Oregon, Connecticut, Denver, Miami, Philadelphia gibi kentlerde de yüzlerce kişi kararı protesto etti.

Konuyla ilgili açıklamayı Adalet Bakanı Jeff Sessions yaptı.

Sessions, DACA’nın anayasaya aykırı olduğunu belirtti ve Amerikalılar’ın işlerini ellerinden aldığını savundu.

Sessions, iptal kararının yürürlüğe girmesi için 6 ay süre tanındığını söyledi. Trump da, karar daha açıklanmadan önce paylaştığı Twitter mesajında, "Kongre işini yapmaya hazır ol - DACA" diye yazarak, bu 6 aylık geçiş süresinde Kongre'nin DACA üzerinde çalışıp yeni bir yasa çıkarması gerektiği mesajını vermişti.

Şu anki program Kongre'den geçen bir yasayla değil, eski başkan Barack Obama'nın başkanlık kararnamesi yoluyla yürürlüğe konmuştu. Trump yönetimi ise bu konunun başkanlık kararnameleriyle değil, Kongre tarafından düzenlenmesi gerektiğini dile getiriyor.

"Buraya gelmek isteyen herkesi kabul edemeyiz bu kadar basit" diyen Sessions, Amerika'nın kabul ettiği göçmen sayısına sınırlama gerektiğini söyledi.

Sessions, Adalet Bakanlığı'nın Başkan Trump ve İç Güvenlik Bakanlığı'na DACA'nın iptaline ilişkin sürecin bir düzen çerçevesinde başlatılması tavsiyesinde bulunduğunu açıkladı.

Trump: Meseleyi yürek,şefkatlilikle ama hukuki demokratik süreç üzerinden çözeceğiz

Başkan Donald Trump da Sessions'ın ardından yazılı açıklama yaparak, "Birçoğu şimdi yetişkin olan çocukların, ailelerinin eylemlerinden dolayı cezalandırılmasından yana değilim. Ama aynı zamanda, yasalar ülkesi olduğumuz için fırsatlar ülkesi olduğumuzu da kabul etmeliyiz" dedi.

DACA meselesini "yürek ve şefkatlilikle, ama hukuki demokratik süreç üzerinden" çözeceklerini ifade eden Trump, yasaları yürütme değil yasama organının yazdığına dikkati çekti.

Başkan Trump seçim kampanyası sırasında, DACA programını kaldırma sözü vermişti. Trump’a göre bu program, yasal olmayan göçmenlere ‘af’ hakkı tanıyor.

Cumhuriyetçilerin önemli bir bölümü karara karşı

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan dahil birçok Cumhuriyetçi Partili, Başkan Trump’a programı kaldırmaması için çağrıda bulunmuş ve DACA programıyla korunan kişilerle ilgili çözümü Kongre’nin bulmasının daha doğru olacağını kaydetmişti.

DACA programından, Amerika’ya 16 yaşından önce gelmiş yasal olmayan göçmenler yararlanabiliyor. Bu kişilerin 16 yaşını tamamlamadan önce Amerika’ya gelmiş, 2012’de 31 yaşını tamamlamamış, ABD topraklarında suç işlememiş, aynı zamanda eğitimini sürdüren göçmenler olması gerekiyor. Program ABD silahlı kuvvetlerinde askerlik yapan göçmenler için de geçerli. Yaklaşık 800 bin kişinin yararlandığı programda, kişilere yenilenebilir iki yıllık çalışma izni verilerek sınırdışı edilmeleri erteleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG