Erişilebilirlik

Davutoğlu: ‘Birinci Öncelik IŞİD’


Güvenlik güçleri, Cumartesi günü Ankara’daki Barış mitinginde meydana gelen Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısının faili olarak IŞİD’in üzerinde duruyor. Açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. NTV’nin özel yayınına katılan Başbakan, ‘Ankara saldırısında IŞİD birinci öncelik olarak araştırıyoruz. Bir isme çok yaklaşıldı. O isim bir örgütü işaret ediyor. Bir uyuyan hücre varsa bir yerde bunların hepsini toplayın bir yere atın hiç kimse görmesin diyemezsiniz. Hukukla davranmak durumundayız’ dedi.

Üç gün önce İstanbul'da üç gün önce canlı bombanın yakalandığını, Ankara'da ise üst düzey bir bürokrata canlı bomba saldırısının engellendiğini söyleyen Davutoğlu, PKK’nın ‘Ölümsüzler’ denen timlerini Türkiye’ye gönderdiği bilgisine sahip olduklarını ifade etti.

Davutoğlu: Bu saldırı Türkiye’yi Suriye yapmaz

Davutoğlu, Türk halkına ve demokrasiye yapılan bu saldırı sonrası 1 Kasım seçimlerine gölge düşürme çabası oluştuğunu vurgulayarak tüm partilere siyasi hesap yapmamaları ve bugünlerde seçime yönelik ifade kullanmamaları çağrısında bulundu.

Zaaf ve ihmal iddialarının araştırıldığını belirten Başbakan, ‘bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz bu gelişmiş bir ülkeye demokrasiye yapılan saldırıdır. Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık. Soruşturma sürüyor detaya girmiyorum. DHKP-C'nin Kandil'de eğitilen militanları olduğunu biliyoruz. Birinci aşama yaraları sarma. Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır Fransa istihbaratı Charlie Hebdo olayında ne kadar tartışılırsa bizde de o kadar tartışılır. Sanki Türkiye çağdaş ülkelerden daha zayıf istihbarat yapısına sahipmiş gibi konuşmak doğru değil’ dedi.

Tuğrul Türkeş: Orada güvenlik tedbiri mümkün değil

Seçim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de güvenlik zafiyeti olmadığı görüşünde. Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuşan Türkeş’e göre, bombalı saldırının gerçekleştiği yerde güvenlik tedbiri alınması mümkün değildi.

‘‘Gardan gelip başka işler için şehre giden insanlar da var. Nasıl bir güvenlik tedbiri alabilirsiniz? Sadece devlet miting alanına giriş ve çıkışları kontrol edebilir. Onun haricindeki yollarda serbest dolaşım her zaman olduğu gibi yapılıyordu. Konuşmalara bakıyorum, 'Orada hiç kimse yoktu güvenlik güçleri' diye altını çizerek bazıları söylüyorlar. Peki güvenlik güçleri olsaydı o zaman da 'Burada bu güvenlik güçlerinin işi ne' diye tepki olacaktı.’’

Gürsel Tekin: Orada niçin polis yok, terörün zamanı belli olur mu?

İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’nı istifaya çağıran ana muhalefet partisi ise bu savunmaları gerçekçi bulmuyor. Ankara’da bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, mitinge yönelik ciddi güvenlik tedbiri alınmamasının kafalarda soru işareti oluşturduğunu savunuyor.

“Böyle bir süreçte Ankara’nın dört bir yanında güvenlik önlemi alınmaz mıydı? Niçin orada polis yok. Gezi parkında her tarafta sivil polis görüyordum. Bu kadar kritik bir mitinge önlem alınmaması soru işareti bırakıyor. İyi niyetle Türkiye’nin dört bir yanından hak aramak, barış, özgürlük için gelmiş insanlar. ABD’deki 11 Eylül saldırısından sonra en vahşi terör eylemini yaşadık. Suruç’tan sonrada başka eylem olur mu tartışması olmuştu. Terörün saati, zamanı belli olur mu? Olmama garantisini kim verebilir?’’

Ömer Çelik: Örgütler koalisyonu saldırıyı gerçekleştirmiş olabilir

Hükümet cephesi saldırının hemen sonrası IŞİD, MLKP, PKK ve DHKP-C gibi örgütlerinin üzerinde durulduğunu belirtmişti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise hükümete yakın medya organlarında dile getirilen örgütler koalisyonu ihtimalini dile getiren ilk yetkili oldu.

Çelik, ‘ saldırıyı bir örgüt de yapmış olabilir, örgüt koalisyonu da olabilir. Somut bir bilgiye dayalı bir şey söylemiş olmuyorum. Çeşitli şeyler var, buradaki hassasiyetim şudur; acele karar vermemek lazım. Titiz çalışmaların neticesinden sonra bu karara varmak lazım. Acele bir takım yayınlar, resmi olmayan ağızların yaptığı değerlendirmeler kamuoyunu yanlış bilgiye sevk edebilir’ dedi.

AKP ’teröre karşı birlik’ mitingleri yapma, HDP büyük miting yapmama kararı aldı

AKP Sözcüsü, partisinin seçim mitingleri yapmak yerine teröre karşı birlik mitingleri düzenleyeceğini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Fikirtepe’de kurulan taziye çadırını ziyaretinde partisinin bu acılı ortamda ‘cıvıl cıvıl büyük mitingler’ düzenlemeyeceğini söyledi.

TBMM Başkanı protesto edildi

Barış mitinginde hayatını kaybedenler dünden bu yana toprağa veriliyor. Cenaze törenlerinde hiçbir hükümet üyesi yer almazken Malatya’da CHP’li gençler için kılınan cenaze namazına katılan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ‘katil devlet hesap verecek’ sloganıyla protesto edildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG