Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'ABD Türkiye’nin Kaygılarını Çok Daha İyi Anlamıştır'


Davutoğlu: 'ABD Türkiye’nin Kaygılarını Çok Daha İyi Anlamıştır'
Davutoğlu: 'ABD Türkiye’nin Kaygılarını Çok Daha İyi Anlamıştır'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Clinton ile görüşmesinin ardından “Bugünkü görüşmelerimiz sonrasında birbirimizi çok daha iyi anladığımızı zannediyorum," dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesi sonrasında, “İlk yapılan açıklamada biz beklediğimiz desteği açıkçası bulmamıştık. Ama bugünkü görüşmelerimiz sonrasında birbirimizi çok daha iyi anladığımızı zannediyorum. Sayın Clinton da bu konuda ne kadar üzgün olduğunu ve Türkiye’nin hislerini yakinen paylaştığını hep vurguladılar. ABD tarafı Türkiye’nin kaygılarını, beklentilerini çok daha iyi anlamıştır” dedi.

Davutoğlu, Clinton ile 2,5 saate yaklaşan görüşmesinden sonra, kaldığı otelde Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones’u da kabul etti.

Davutoğlu, Washington’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, “Biz Amerikalı yetkililere, dost ve müttefik ülke olarak sadece Türkiye’nin değil birçok NATO üyesi ülkenin vatandaşlarının bulunduğu bir sivil konvoya, NATO üyesi olmayan bir ülke tarafından yapılan bu uluslararası hukuka aykırı saldırı karşısında ortak tutum alma çağrısında bulunduk” diye konuştu.

Kısa süreli hedef olarak İsrail’in Türk vatandaşlarını geri göndermesini ve ölenlerin cenazelerinin de iade etmesini istediklerini kaydeden Davutoğlu, “Bu talebe mutlak saygı istiyoruz” vurgusunda bulundu. Davutoğlu, Amerikalı yetkililere, bağımsız uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmasını istediklerini ve Türkiye kesinlikle İsrail tarafından yapılacak bir soruşturma ile yetinmeyeceğini ilettiğini bildirdi.

Davutoğlu, Clinton ile görüşmesinde Türkiye’nin Amerika tarafından beklentilerini karşılayıp karşılamadığı yönündeki soru üzerine, “İlk yapılan açıklamada biz beklediğimiz desteği açıkçası bulmamıştık. Ama bugünkü görüşmelerimiz sonrasında birbirimizi çok daha iyi anladığımızı zannediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin vatandaşlarının hukukunu dünyanın her yerinde koruyacağını söyleyen Davutoğlu, “Kimse Türkiye Cumhuriyeti’nin ciddiyetini bu konuda test etmeye kalkmasın. Bunu da bir kez daha vurguluyorum. Bu sadece İsrail’e dönük değil bütün taraflara. Herkes bu konunun ne kadar ciddi olduğunu önüne alıp düşünmeli. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir başka devletin iradi saldırısına muhatap olmuşlardır. Bizim bu konuda sessiz kalmamızı ya da bunu zamana bırakmamızı kimse bekleyemez” dedi.

“İran Girişimlerimiz Amerika ile Koordineli”

Clinton ile görüşmesinde İran konusunu da ele aldıklarını belirten Davutoğlu, “İran konusunda öyle bir kanaat Washington’da söz konusu oluyor ki sanki son günlerde Türkiye ve Brezilya, bunu resmi yetkililer için demiyorum ama basında olan hava olarak söylüyorum, kendi başlarına kalktılar bir girişim başlattılar… ABD’deki muhataplarımız son derece iyi bilirler ki ve bugün özellikle görüştüğüm Sayın Jones ve Sayın Clinton, 10 aydır bu meseleyi ABD ile koordineli bir şekilde yürütüyoruz” dedi.

İran meselesinin diplomatik çözümü için Tahran Antlaşmasıyla imkân yaratıldığını savunan Davutoğlu, “Son olay dahi göstermiştir ki bölgede o kadar kırılgan bir yapı var ki en ufuk kıvılcım büyük patlamalara sebebiyet verebiliyor. Bunu herkesin göz önüne alması lazım. Türkiye’nin Brezilya ile birlikte açtığı bu barış yolunun herkes tarafından değerlendirilmesi lazım. Bölgemizin artık yeni gerilimlere tahammülü yok” diye konuştu.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne İran’a yönelik yaptırım uygulanması karar taslağı gelmesi durumunda nasıl hareket edeceği yönündeki soru üzerine, Davutoğlu, “Biz yaptırımların olmayacağı bir opsiyon üzerinde çalışıyoruz. Bütün gayretimiz o yöndedir. Ama tabii Birleşmiş Milletler’e bu konu gelirse o zaman görüşürüz” yanıtını verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG