Erişilebilirlik

Davutoğlu Fransa’ya Aynaya Bakmasını Tavsiye Etti


Sarkozy Erivan'daki soykırım anıtında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Serkisyan ile
Sarkozy Erivan'daki soykırım anıtında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Serkisyan ile

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ermeni soykırımıyla ilgili sözlerine tepki gösterdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ermeni soykırımıyla ilgili sözlerine tepki gösterdi.

Sarkozy, Ermenistan'da yaptığı konuşmada, soykırımının Fransa tarafından “tanınan bir tarihi gerçek” olduğunu söylemiş ve Türkiye’ye “tarihiyle yüzleşme” çağrısında bulunmuştu.

Soykırımı toplum olarak inkâr etmenin, bireysel inkârdan daha da kötü olduğunu belirten Sarkozy, Fransız parlamentosunun Ermeni soykırımı inkârını, Yahudi soykırımını inkâr gibi suç haline getirmeyi planladığını da açıkladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Sarkozy’ye atıfta bulunarak, bu konuda Türkiye'nin gocunacak bir yönü olmadığını söyledi ve "Tarihle yüzleşme tavsiyesini bize söyleyenler, önce aynaya baksınlar" dedi.

Sarkozy’nin açıklamasının Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerini geliştirme çabalarına zarar vereceğini savunan Bakan, devamla şöyle konuştu:

"Biz tarihimizle yüzleşiriz ama bizim tarihimiz Türklerle Ermenilerin asırlarca bir arada yaşama tarihidir aynı zamanda. Aynı şehirlerde, aynı mahallelerde yaşamak, aynı kültürü teneffüs etmek. Mimari olarak Türk mimarisi dediğimiz unsurlarda Ermeni kardeşlerimizin, o dönemdeki vatandaşlarımızın çok büyük katkıları da olmuştur. Bu tarihle biz yüzleşiriz, bunda problem yok. Ama esas kendi tarihleriyle yüzleşemeyecek olanların, uzun sömürgecilik asırlarıyla, hükmettikleri toplumlarla hiç kaynaşmayan, onları alt sınıf olarak, uşak olarak gören zihniyetlerin kendi tarihleriyle yüzleşmeleri lazım. Sömürgeci bir geçmişe sahip olan herhangi bir devletin ya da toplumun Türkiye'ye tarihle yüzleşme konusunda ders verme gibi bir tutuma hakkı yoktur. Başta Afrika halkları olmak üzere, Fransa'nın kendi tarihiyle yüzleşmesinde büyük fayda var, dünya barışı için. Biz her zaman kendi tarihimizle yüzleşiriz. Bu konuda çok açık tavır da takındık. 1915'teki acıların hepimizin acısı olduğunu defalarca vurguladık. 'Karşılıklı olarak acılarımızı adil bir hafıza ile paylaşalım' dedik. Bu konuda bizim gocunacak bir yönümüz yok. Ama tarihle yüzleşme tavsiyesini bize söyleyenler önce aynaya baksınlar."

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış da, resmi bir ziyaret için gittiği Saraybosna'da konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bağış, Sarkozy'nin Ermeni soykırımını inkârın Fransa’da suç sayılabileceği yolundaki sözlerine cevap olarak:

“Biz siyasilerin görevi geçmişi ve geçmişte yaşanan olayları belirlemek değildir. Siyasilerin görevi geleceği belirlemektir. Sayın Sarkozy tarihçilerin rolüne soyunacağına, ülkesinin içine girmiş olduğu ekonomik girdaptan nasıl kurtulacağına biraz kafa yorarsa, üyesi olduğu AB'nin geleceğine yönelik projeler üretirse, Avrupa için de Fransa için de ve dünya huzuru için de daha anlamlı olur. Buna sadece yaklaşan seçimlerin istismarı deriz, başka bir yorum getirmenin anlamı olmaz'' dedi.

XS
SM
MD
LG