Erişilebilirlik

DBP’den Açlık Grevleri Uyarısı


DBP, Türkiye’deki değişik cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekmek için Diyarbakır E Tipi cezaevi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis izin vermeyince açıklama parti binası önünde yapıldı. Açıklamada hükümetten ölümler olmadan cezaevlerindeki sorunların çözülmesi çağrısı yapıldı

Diyarbakır-E Tip cezaevi önündeki açıklama için polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Cezaevi önünde kimsenin toplanmasına izin vermeyen polis, açıklama için gelenleri dağılmaları için uyardı. Polisle grup arasında sert tartışmalar yaşandı. Gruptaki bir kadın polisin izin vermemesine tepki gösterince tansiyon yükseldi. Polisin izin vermemesi üzerine grup sessizce yürüyerek Demokratik Bölgeler Partisi’nin il binasına gitti. Polisin eşlik ettiği grup DBP il binası önünde toplandı. Burada açıklama yapmak isteyen gruba polis önce izin vermedi. Ancak yapılan görüşmelerin ardından açıklamaya izin verildi.

DBP’den Açlık Grevleri Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Açıklamayı DBP İl Eş Başkanı Zeki Baran yaptı. Baran, hükümete sorunları çözme çağrısı yaparak, şöyle konuştu:

“Bu baskı ve hak ihlallerine son verilmesi istemiyle Şakran Cezaevinde başlayan ve yüzlerce siyasi tutsağın onlarca Cezaevinde başlattığı açlık grevi 54. gününü doldurmuş, her an ölümlerin yaşanabileceği tehlikeli bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle, ölümlerin yaşanmaması için tutsakların; 'Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, köylere yönelik ablukalara son verilmesi ve cezaevlerindeki ağır hak ihlallerinin son bulması' isteklerini içeren taleplerinin karşılanması için derhal cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara son verilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılarak siyasi tutsakların başlatmış oldukları ve kritik eşiğe dayanan açlık grevinin sonlandırılmasının sağlanması için AKP hükümetine çağrıda bulunuyoruz. Aksi halde yaşanacak her ölümün sorumlusu başta AKP hükümetinin adalet bakanı olmak üzere, AKP hükümeti ve her gün baskı ve sindirme talimatları yağdıran Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olacaktır.”

Daha sonra söz alan HDP milletvekili Sibel Yiğitalp, cezaevlerinden her an ölüm haberleri gelebileceğini söyledi. Yiğitalp, “54 gündür süren açlık grevinde olan direnişçilere mutlaka ses verelim, herkes bulunduğu yerden ses versin. Bu OHAL’lerle çözülecek, ihlallerle çözülecek bir konu değildir. Oradaki insanların hayatı, insanlık onuruna yakışacak bir şekilde yaşaması tamamen cezaevi idaresine, adalet ve içişleri bakanlığı ile bir bütün olarak iktidarın inisiyatifindedir. Tekrar söylüyorum çok kritik bir aşamadayız, her an her şey olabilir. Hiçbirimiz artık ölüm duymak istemiyoruz“ diye konuştu.

Basın açıklamasını ardından grup sessizce dağıldı. Cezaevlerinde bulunan tutukluların yakınları da yarın DBP İl Binasında açlık grevine başlayacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG