Erişilebilirlik

DBP’ye 10 İlde Operasyon: 14 Gözaltı


DİYARBAKIR - Kürt siyasetinin örgütlendiği partilerden olan Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik 10 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında Eş Genel Başkan Keskin Bayındır’ın da bulunduğu 14 üye ve yönetici gözaltına alındı.

VOA Türkçe’nin polis kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul, Ankara, İzmir, Şırnak, Van, Ağrı ve Mardin’deki DBP il yönetimlerine yönelik operasyon düzenlendi.

İl binalarına ve bazı adreslere baskın düzenleyen polis, Eş Genel Başkanlardan Keskin Bayındır, Şırnak İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, Van İl Eşbaşkanları Şengül Polat ve Harun Okay, Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Hidayet Enmek, Gaziantep İl Eşbaşkanları Ethem Ünal ve Zeliha Aslan, Mardin İl Eşbaşkanı Şerafettin Aslan’ın da aralarında bulunduğu 14 kişiyi gözaltına aldı.

Polisin baskın yaptığı adreslerdeki aramalar sürüyor. Gözaltına alınanlar ise soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır’a getirilecek.

"Operasyon DBP yöneticilerine yönelik bir soruşturma kapsamında"

VOA Türkçe’nin DBP’nin avukatlarından edindiği bilgiye göre, operasyon DBP yöneticilerine yönelik bir soruşturma kapsamında yapıldı.

Soruşturmada gizlilik kararı olduğuna dikkat çeken avukatlar, soruşturmanın kişilere yönelik olması nedeniyle, parti binalarının aranmasının hukuksuz olduğunu savundu.

DBP’nin sosyal medya hesabından, Eş Genel Başkan Keskin Bayındır’ın gözaltına alınmasına ilişkin bir video da paylaşıldı. Videoda zafer işareti yapmak isteyen Bayındır’a polis engel oluyor. Diğer Eş Genel Başkan Saliha Aydeniz ise Bayındır’a sert davranmamaları için polisi uyarıyor.

Operasyona tepki

HDP, operasyona sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Paylaşılan mesajda şu görüşlere yer verildi: “Bileşen partimiz Demokratik Bölgeler Partisi Genel Merkezi ve il örgütleri basılarak DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve yöneticileri gözaltına alınıyor. Bu darbe ve siyaseti yasaklama girişimi iktidarın korkusunun göstergesidir. Kürt halkını bu saldırılarla yıldıramazsınız.”

DBP’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise “Bu sabah Ankara Genel Merkezimiz, Amed Genel Merkez Danışma Bürosu ve birçok İl binamız basıldı. Eş Genel Başkanımız Keskin Bayındır ve birçok parti yöneticimiz gözaltına alındı. Faşizim şunu bilsin ki, baskı politikaları asla sonuç vermeyecektir. Baskılarla, gözaltılarla siyasi soykırım operasyonlarıyla, bizleri yıldaramayacağınızı birçok defa deneyimlediniz. Faşizme boyun eğen, geri adım atan tek bir Kürt göremeyeceksiniz, buna siyasi ömrünüz yetmeyecek” denildi.

HDP’den muhalefete çağrı

HDP Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada ise, operasyonun seçimlere yönelik olduğu savunuldu. Muhalefete çağrı yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Seçim sathı mailine girdiğimiz bu süreçte, İmralı’da mutlak tecridin derinleştirilmesi, kolluk kuvvetlerinin siyasetçilere sokak ortasında işkence yapması ve adalet arayışında olan annelere saldırması ile bugün DBP’ye yönelik yapılan siyasi soykırım operasyonları, AKP-MHP iktidarının seçim stratejisinin savaşı derinleştirme, muhalifleri tasfiye etme, muhalif medyayı susturma ve şiddeti topluma yayma üzerine kurulu olduğunu göstermektedir. Kimsenin kuşkusu olmasın ki, Kürt halkı ve örgütlü gücü bundan önceki iktidarlar gibi AKP-MHP iktidarını da yenilgiye uğratacaktır. Bu kapsamda demokratik kamuoyunu Kürt halkı ve örgütlü gücüyle dayanışmaya, muhalefeti ise AKP-MHP iktidarının savaş tamtamları ve siyasi soykırım operasyonları üzerinden yürüttüğü siyasi mühendislik oyunlarına karşı durmaya çağırıyoruz.”

Demokratik Bölgeler Partisi, 11 Temmuz 2014'te Barış ve Demokrasi Partisi'nin adını değiştirmesiyle kuruldu.

Partinin kuruluş amacı, Kürt siyasetinin yerelde örgütlenmesiydi. Sadece yerel seçimlere giren DBP’nin kazandığı belediyelere 2017 yılında kayyum atandı. Daha sonra HDP bünyesinde yerel seçimlere giren Kürt siyaseti DBP’yi de kapatmadı. HDP’nin, partinin kapatılması halinde, DBP çatısı altında seçimlere girmesi sık sık gündeme geliyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG