Erişilebilirlik

Demirtaş: “Erdoğan Bize Neden Düşman?”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son zamanlarda ‘Selo’ şeklinde hitap ederek eleştirdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan dört sayfalık bir yanıt geldi. Demirtaş, çözüm sürecini siyasi çıkarları için kullanmasına engel oldukları için Erdoğan’ın Kürtler’e, kendisine ve HDP’ye düşman olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Ankara’da Memur-Sen Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ‘Selo’ diyerek eleştirmesi üzerine Demirtaş, avukatlarının kullandığı sosyal medya hesabından yanıt verdi.

“Erdoğan Bize Neden Düşman?” başlıklı yazıda Demirtaş, Erdoğan’ın sadece kendisine değil, HDP’ye ve Kürtler’e öfkeli olduğunu savundu. Demirtaş, Erdoğan’ın kendisi için kullandığı ‘katil’ kelimesine “Benim gerçekten ‘terörist’, ‘katil’ olduğumu mu düşünüyor? Hayır, elbette bunun doğru olmadığını kendisi de biliyor” yanıtını verdi.

2014 yılında çözüm süreci devam ederken, Abdullah Öcalan’ın yattığı İmralı Cezaevi’ne yapılan bir ziyareti anlatan Demirtaş, cezaevi müdürünün Öcalan için yapılan yeni koğuşu ilk kez gösterdiğini söyledi.

Öcalan’ın da koğuşu görünce şaşırdığını ifade eden Demirtaş, yapılan hazırlıkların nedenini “Cezaevinin üst katında da büyük bir toplantı odası yapıldı, çay kahve makinası gibi gereçler konuldu. Orada da Öcalan, akil insanlar heyetiyle görüşme yapacaktı. O odayı ben görmedim ama heyetimizin diğer üyeleri sonraki ziyaretlerde gezdiler. O aşamada artık akil insanlar İmralı'ya gidecek, Çözüm Süreci tüm detaylarıyla kamuoyuna mal edilecek ve sonrasında süreç TBMM çatısı altında devam edecekti” sözleriyle açıkladı.

“Öcalan beni uyardı”

Öcalan’ın son görüşmede kendisini uyardığını ifade eden Demirtaş, “ ‘Bana ulaşılamıyorsa bunların halkı kandırmasına izin verilmemeli’" dedi. Çünkü Öcalan'ın, Erdoğan ve AKP hükümetinin niyeti konusunda ciddi endişesi, şüpheleri vardı ve şüphelerinde haksız değildi. Kendisine cezaevi içinde 'ev' gibi ortam sağlanması şüphelerini daha da arttırıyordu” diye konuştu.

“Erdoğan'ın tek derdi ‘başkan’ olmaktı”

Demirtaş mesajında 28 Şubat 2015'te açıklanan Dolmabahçe Mutabakatı ve ardından Erdoğan’ın üç kez çözüm sürecini bitirdiğini söylemesine de değinerek, Erdoğan’ın Öcalan’dan ‘Silahları bıraktık’ açıklaması beklediğini savundu.

Erdoğan'ın seçim öncesinde bu açıklamanın yapılmasını beklediğini vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: “Haziran'da seçim vardı ve Erdoğan'ın tek derdi ‘başkan’ olmaktı. Öcalan'dan ‘Silahları bıraktık’ açıklamasını seçim öncesi alıp bunu oya dönüştürmeyi ve 400 milletvekilliği kazanarak Anayasa'yı tek başına değiştirip ‘başkan’ olmak istiyordu. Bu olmayınca da Kürt sorunu yoktur demeye başladı, her detayını bildiği Dolmabahçe Mutabakatını inkar etti, kendisinin bizzat yer almasını istediği kişilerden de oluşan akil insanlar heyetini yok saydı.”

“12 defa Erdoğan’la görüşmeye çalıştık”

5 Nisan'daki son ziyaretin ardından Öcalan ile tüm görüşmelerin askıya alındığını belirten Demirtaş, Erdoğan’la 12 kez görüşmek istediğini ancak yanıt alamadığını söyledi. Cumhurbaşkanı seçimlerinde kullandığı ‘seni başkan yaptırmayacağız’ sloganının çıkış hikayesini de anlatan Demirtaş, sloganın Osman Kavala ile ilgisinin olmadığını dile getirdi.

Erdoğan’ın, planlarını bozduğu için kendisine düşman olduğunu savunan Demirtaş, “Yılların emeğini, barış umutlarını, her şeyi ‘başkan’ olmak için heba etmeyi göze almıştı ve oy yoksa barış da yok demişti. Seçimde barajı aşıp AKP'den Meclis çoğunluğunu aldık. Yani Erdoğan 400 isterken 300 vekilin de altına düştü. Yani Erdoğan'ın saray ve saltanat oyunlarına kanmayıp planlarını bozduğumuz için bize bu kadar düşmanca davranıyor. Vatansever veya milliyetçi olduğu için ya da barış istediği için değil” dedi.

Demirtaş, açıklamasını şu sözlerle bitirdi: “Mesele benim hapisten çıkıp çıkmamam değil, ben halkım için 100 yıl da kalırım hapiste ama Erdoğan'ın derdi Selo değil, koltuk. Yeterince açık değil mi?”

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG