Erişilebilirlik

Demirtaş’ın Kitabını Tanıtan Halk TV’ye Ceza Yolda


6 Şubat depremi sonrasında “Büyük Felaket Özel Yayın" programında, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı” yayın yaptığı iddiasıyla Halk TV'ye 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası veren Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kuruma yeni bir ceza vermeye hazırlanıyor.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV’yi provokatif yayıncılıkla suçladı.

Şahin, “Seçimler yaklaşırken medyanın dikkat etmesi gereken kurallar belliyken Halk TV’nin yapmış olduğu provokatif yayınlar kabul edilemez. Ülkemizin sömürgeci olduğu iddia edilemez, silahlı terör örgütüne üye olmaktan hükümlü bulunan biri övülemez. Gerekli inceleme başlatılmıştır” dedi.

Mashuq Kurt: “AK Parti Kürt trenini kaçırdı, geçmiş olsun”

RTÜK Başkanı’nın dile getirdiği “sömürgeci” ifadesini Cuma akşamı Halk TV’de yayınlanan “Perdenin Önü Arkası” programına İngiltere’nin başkenti Londra’dan konuk olarak katılan Royal Holloway Üniversitesi öğretim üyesi Mashuq Kurt kullandı.

AKP’nin seçimlerde 90’lı yıllarda çok sayıda siyasi cinayet işleyen Hizbullah’la bağını reddetmeyen Kürt İslamcı bir parti olan Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) ile işbirliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Kurt, “Devletin üstelik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin değil Osmanlı'nın dahi, Kürtler’e yönelik siyasetinde hep benzer bir şey var. Bir şekilde farklı güç odakları Kürtler arasında bir şekilde ikili dediğimiz bir eksende oluşan, menfaat gruplarından daha zayıf olanın daha güçlü olana karşı destekleme. Bunu tabii ki sömürgeci güçler de Afrika'da, Asya'da ve benzeri yerlerde yaptılar. O açıdan AK Parti’nin daha az etkili gücü olan bir partiyi destekliyor olmasında şaşırtıcı bir durum yok. AK Parti seçime giderken farklı cemaatlerle anlaşmaya çalışacaktır. Bu eksende bazı grupların destek vereceğini söyleyeyim. Son tahlilde şunu söyleyebilirim. AK Parti, Kürt trenini kaçırdı, geçmiş olsun. 2016'da Kürtler’in mahallelerini, kasabalarını, şehirlerini ve evlerini başlarına yıkarken kaçırdı. Daha ne olsun” dedi.

Bu sözlerin sosyal medyada tepkiye neden olması üzerine programın moderatörü Seda Selek Kurt düzeltme istedi. Ancak RTÜK Başkanı’nın açıklamalarına göre bu müdahale yeterli olmadı.

Demirtaş’ın öykü kitabını tanıtmak suç mu?

RTÜK’ün incelediği ikinci “ihlal” ise Cumartesi sabahki “Görkemli Hatıralar” programında meydana geldi.

Adıyaman’da depremzedelerle yayın yapan program sunucusu cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş’ın son kitabı Dad’ı eline aldı ve “Selahattin Demirtaş cezaevinde beşinci kitabını yazdı herhalde. Üretim, üretim, üretim. Bize gönderdiği ‘Dad’ öykü kitabını, büyük bir keyifle okudum. Teşekkür ediyoruz bu inceliği düşündüğü için Sayın Selahattin Demirtaş'a. Aynı zamanda cezaevinde tutuklu bulunan özgürlük mücadelesi veren herkesi de buradan kucaklıyoruz. Deprem bölgesinden bütün halkımızın selamlarını, cezaevinde özgürlüğünü arayan tutuklulara, hükümlülere gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Demirtaş: “Hakkımda terör örgütü üyeliğinden hüküm yok, yalan söyleme”

Serhan Asker’in bu sözleri hakkında RTÜK Başkanı’nın “silahlı terör örgütüne üye olmaktan hükümlü bulunan biri övülemez” yorum yapmasına HDP Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş sert tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Selahattin Demirtaş, “Hakkımda örgüt üyeliğinden hüküm yok boş herif! Yalan söyleme. Beni 7 yıldır 12 metrekarelik bir hücrede tutuyorsunuz ama ismim geçtikçe paçalarınız tutuşuyor. Çünkü biz halkız ve haklıyız. Sen ve patronların ise gırtlağa kadar suça bulaşmış "tirsonekler"siniz!” dedi. Kürtçe bir kelime “tirsonek” korkak anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG