Erişilebilirlik

Demirtaş: 'İsrail’e Katil Demek Yetmez’


Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim kampanyası çerçevesinde çıktığı Avrupa turunda hükümetin dış politikasını sert dille eleştirdi

Demirtaş, İsrail’in kara ve havadan Gazze halkına karşı başlattığı operasyonu kınayarak, “Mazlum Filistin halkının yanındayız, İsrail’in kara ve hava harekatını şiddetle kınıyoruz. Hükümet bir yandan kınayıp bir yandan da büyük askeri ihalelerle, radar üssünü, askeri üsleri İsrail’e kullandırmaya devam ediyor. Böyle yaparak büyük bir çelişkiye düşüyorsunuz. Hükümet olarak İsrail’e karşı duruyorsanız bunun resmi bir karşılığı olmalı. İsrail ile ilişkileri en alt seviyeye çekmelisiniz. O kadar alt seviyeye düşürülmeli ki, Hüseyin Çelik seviyesine indirgenmeli. Mümkünse Hüseyin Çelik İsrail’e temsilci olarak gönderilsin” diye konuştu.

‘Sen İsrail’e ‘öldürme’ diyemezsin!’

Demirtaş, Avrupa turunun ikinci ayağında geldiği Paris’te Republique Meydanı’nda 38 derece sıcak altında düzenlediği mitingde, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin dış politikasını eleştirdi. Sözlerine İsrail’in Gazze’ye düzenlediği kara harekatıyla başlayan Demirtaş, “Bizler hem Rojava halkının, hem Kobani halkının, hem de Gazze’de Filistin halkının yanındayız. Dünyanın neresinde ezilen halklar varsa biz onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e karşı söylediği sözlerin dünyada ciddiye alınmadığını savunan Demirtaş, “Başbakan İsrail’le Suriye’yle ya da Irak’la ilgili söylediği sözlerin hiçbir etkisi yok. Başbakan İsrail’i kınarken, İsrail Türkiye’ye yaptırım uyguluyor. Neden? Çünkü Türkiye’de hükümetin itibarı kalmadı. Sen Roboski’de katledilen çocukların arkasından Genelkurmay Başkanı’na teşekkür edersen, sen Gezi’de katledilen çocukların ardından onların annelerini sokaklarda yuhalatarak ‘bu emri ben verdim’ dersen, İsrail’e de öldürme diyemezsin. Desen de kimse seni ciddiye almaz” diye konuştu.

‘Bütün Türkiye’yi temsil etmiyorsun’

Hükümetin uluslararası arenada yıprandığını, Türkiye’de de ‘Bütün bir Türkiye’yi temsil etme iddiası’ taşıdığını dile getiren Demirtaş, bunun bir tezat olduğunu, “Her gün 76 milyonun 50 milyonuna hakaret ve tehdit savuran bir kişinin bütün Türkiye’yi temsil edemeyeceğini” söyledi. Başbakan Erdoğan’ın dün Tekirdağ’da “HDP’nin parlamenter sistem içinde yeri yok” sözlerine de atıfta bulunan Demirtaş, “Şimdi bu 76 milyonun cumhurbaşkanı olacakmış. HDP’liler senin için vatandaş değil, parlamentoda yeri yok, hatta mümkünse Türkiye’yi terk etsinler. Aleviler sana göre düşman, Aleviler’in de Türkiye’de yeri yok. Senin dışındaki partilere oy vermiş olanlar düşman, onlarda gitseler ne iyi olur. Parlamento gereksiz zaten, kapatsalar keyfin yerine gelir. Ermeni’yi kabul etmiyorsun, Alevi’yi, Süryani’yi, Yezidi’yi, Kürt’ü kabul etmiyorsun. Türklük de senin umurunda değil, Türk halkının çektiği eza, ceza umurunda değil. Bir işçiye rahatlıkla ‘Ananı da al git’ diyebiliyorsun. Peki sen hangi 76 milyonun cumhurbaşkanı olacaksın. Tam olarak kastettiğin 76 milyon kimdir? Bir taraftan 40-50 milyona her gün hakaret ediyorsun, bir yandan da “Biz 76 milyonu kucaklayacağız, hepsi bizim canımız ciğerimizdir” diyorsun. Var mı böyle bir üçkağıt yav! Sen bir tek kendini mi akıllı sanıyorsun?” dedi.

“Panzehir biziz”

Demirtaş, AKP ve CHP’ye oy veren seçmenlere seslenerek “AKP’ye oy verenlere sesleniyorum. Eğer sizler Başbakanınız’ı gerçekten seviyorsanız sizin yapmanız gereken onu frenleyecek, onu denetleyecek bir Cumhurbaşkanı seçmelisiniz. Bu Türkiye’de demokratik dengeyi sağlar. Erdoğan bütün ülkeyi parlamentoyu esir almış durumda. Bir de bu haliyle Çankaya’ya çıkacak ülke tek kişilik bir yönetime dönüşecek. Türkiye’nin ilericileri solcuları, sosyal demokratları eğer tek adam rejimi sizi rahatsız ediyorsa, panzehir biziz. Biz proje, ısmarlama aday değiliz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG