Erişilebilirlik

Demirtaş Neden Yargılanamıyor?


Halen Edirne’de F Tipi cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, müvekillerinin kamera aracılığıyla ifade vermek istemediğini belirterek, Demirtaş’ın duruşmalara bizzat katılmak istediğini açıkladı.

Hakkında Diyarbakır’da açılan bir dava nedeniyle geçen yıl Kasım ayında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu davada hala hakim karşısına çıkmadı. Demirtaş’ın avukatları, yargı sürecine ilişik bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Demirtaş hakkında 32 dava açıldığını belirterek, dosyaların birleştirilmesi nedeniyle Demirtaş’ın halen 21 davadan yargılandığını söyledi.

Karaman, Demirtaş’ın duruşmalarına kamera yöntemiyle değil bizzat katılmak istediğini belirterek,”Yargılandığı tüm dava dosyalarında adil yargılamanın gerçekleşmesinin yegane yolunun bizzat hazır bulunmaktan geçtiğini belirterek, SEGBİS (kamera yoluyla) ile savunma yapmayacağını söylemiş. Bu talep bazı mahkemeler tarafından kabul edilmiş, ancak bugüne kadar bu kararlar doğrulutusunda Sayın Demirtaş, hiçbir duruşmaya getirilmemiştir. Getirilmemesi genel olarak tanınmış kişi, güvenlik, yargı gideri gibi idari kararlara dayandırılmıştır. Bir dosyada ise sevk sırasında kelepçe takılmak istenmesi onun da kabul etmemesi nedeniyle getirilmemiştir”dedi.

Karaman, Demirtaş’ın dosyasının güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya gönderildiğine, ancak Ankara’daki başka bir davasına bakan mahkemenin ise güvenlik gerekçesiyle duruşmada hazır bulundurulmamasına karar verdiğini söyledi. Karaman, “Her dosyaya göre değişen güvenlik mevzusunun tamamen keyfi bir uygulama olduğu, aynı ilin iki mahkemesinin bir dosya için güvenli diğeri için güvenli değil kararından anlaşılıyor. Demirtaş’ın duruşmalara getirlememesini meşru kılacak bir objektif neden bulunmamaktır. Soyut güvenlik gerekçesi müvekkilin adil yargılama hakkını ortadan kaldıramaz” dedi.

Karaman, SEGBİS ile ifade vermek istemeyen Demirtaş’ın, zorla SEGBİS odasına götürülmesi kararını da absürd olarak niteledi. Karaman, “Müvekkiliminizin duruşmalara katılmaması üzerine geliştirilen ve adeta hukuksal şantaj olan bir husus da şudur; CMK açısında susma, temel hakka işaret eden bir kavramdır ve yargılama makamındakilerin saygı duyması gereken bir haktır. Bu hak kişi lehine getirilmiştir ve kullanılıp kullanılmayacağına kişi karar verir. CMK’da bu hususun hiçbir istinası bulunmamaktır. Sayın Demirtaş hiçbir şartta susma hakkını kullanmamış ve kullanmayacaktır. Hakkındaki tüm suçlamalarla ilgili bizzat mahkemelerde hazır bulunup savunma yapmak istemektedir. Müvekkilime ait bu hakkı, hukuksuzluğa karşı sergilediği onurlu duruşu nedeniyle ne herhangi bir mahkeme kullanabilir ne de kullanmış sayılmasına karar verebilir” diye konuştu.

Karaman, Demirtaş’ın tutukluluk incelemesi 108 gündür yapılmadığı için tutuklu kalamayacağını savunarak, “Müvekkilin tutuklu bulunduğu ve halen duruşma günü verilmeyen dosyası ile ilgili önemli bulduğumuz bir hususu paylaşmak istiyoruz. CMK’ya göre tutuklu her sanık ya da şüphelinin en geç 30’ar günlük dönemlerde tutukluk durumunun incelenmesi gerekir. Müvekkil ile ilgili en son inceleme 22 Haziran’da yapıldı. Bundan sonra hiç yapılmadı.Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ceza yargılaması pratiğinde ilk kez Demirtaş, 108 gündür hiçbir tutukluluk incelemesi yapılmadanfiilen cezaevinde tutulmaktadır. 4 Kasım’da verilen tutuklama kararı yasal koşullara göre incelenmediği için ortadan kalkmıştır. Şu anda tutuklu değil, hürriyeti tahtid suçunun mağduru olarak tutuklu bulunmaktadır. Hukuksuz yürüyen bir süreç vardır, yargılama yoktur. Bu tamamen keyfi bir tutumdur, inceleme yapılmamasının hiçbir gerekçesi yoktur. Bunu yapmayanlar açısından görevi kötüye kullanmaktır”şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG