Erişilebilirlik

Demirtaş'tan Öcalan'la Görüşme Başvurusu


Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Demirtaş, Öcalan’la video konferans yoluyla görüşmek istedi.

Selahattin Demirtaş’ın talebi, avukatları tarafından kurulan “Demirtaş Savunma Grubu” tarafından bir dilekçe ile Adalet Bakanlığı’na iletildi. Bakanlığa bugün iletilen dilekçede Demirtaş, önce Öcalan’ın içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Öcalan’ın yaklaşık 20 aydır ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediğine vurgu yapan Demirtaş, “Kendisi, yirmi ayı aşkın süredir ailesi ve avukatları ile hukuka aykırı şekilde, görüş hakkından mahrum bırakılmıştır. Oysa geçmiş yıllarda, kendisinin dışarıyla temas kurabildiği dönemlerde Türkiye’de toplumsal barış ve demokratik çözüm umutları her seferinde büyümüş ve toplum nefes alabilmiştir. Şu anda ülkede derin bir yoksulluk, ekonomik kriz ve sosyal bunalımlar yaşanırken hükümetin içeride ve dışarıda sürdürdüğü çatışma ve gerilim politikası büyük kayıplara, acılara yol açmaktadır. Halkın en büyük beklentisi bu hatalı politikalardan bir an önce vazgeçilmesi; yoksulluğun, işsizliğin son bulacağı bir barış ve huzur ortamının sağlanmasıdır” dedi.

Öcalan’ın tecrit altında tutulduğunu savunan Demirtaş, bu durumun toplumdaki gerilimi tırmandırdığını belirtti. Öcalan’ın durumu ile ilgili bilgi almak için kendisiyle görüşmek istediğini söyleyen Demirtaş, şunları söyledi: “Bakanlığınızın zaten hukuka aykırı olan bu uygulamayı sonlandırmasının tüm Türkiye için daha hayırlı olacağına inanıyorum. Ülkenin her bir evladı paha biçilmez kıymetteyken göz göre göre feda edilmelerine sessiz veya izleyici kalmak, demokratik siyasete ve barışa inanan hiç kimse için ahlaklı bir tavır olmaz, olamaz. İmralı Cezaevi’nde uygulanan politikalara kalıcı şekilde son verilmesi için avukat ve siyasetçi kimliğimle, bulunduğum Edirne F Tipi Cezaevi’nden, SEGBİS marifetiyle Abdullah Öcalan ile görüşmeyi, sonrasında da kendisinin, ailesi ve avukatları ile düzenli görüşebilmesinin sağlanmasını talep ediyorum.”

VOA Türkçe’nin Demirtaş’ın avukatlarından aldığı bilgiye göre bu talebin önünde yasaklayıcı bir engel bulunmuyor ancak talebin özel bir izinle hayata geçirilebileceği belirtiliyor.

SEGBİS nedir?

Demirtaş’ın görüşme yöntemi olarak dile getirdiği, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS), ses ve görüntünün aynı anda elektronik ortamda kaydedilip iletildiği ve saklandığı sisteme verilen ad. SEGBİS, Cumhuriyet Başsavcılığı veya mahkemenin yargı çevresi dışında bulunan veya mahkemede hazır bulunamayan kişilerin (şüpheli, sanık, tanık, şikayetçi, katılan vs.) video konferans yoluyla dinlenilmesi ve ifadelerinin kayda alınması imkanı sağlıyor.

“Edirne’deki İmralı’dakine hesap verecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında, partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada, Öcalan’ın Demirtaş’tan hesap soracağını söylemişti. Erdoğan, “Şu anda Edirne'deki, en büyük hesabı İmralı'dakine verecek. Zannediliyor ki, her yer şu anda tozpembe. Değil... Onların da kendi içinde ayrı bir hesaplaşmaları var ve bu hesaplaşmayı da yapacaklar" sözlerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Biden’dan Netanyahu’ya Refah uyarısı – 6 Mayıs 2024
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG