Erişilebilirlik

Demokrat Liderlerden Acil Durum İlanına Sert Tepki


Kongre’deki en kıdemli iki Demokrat, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırında ulusal acil durum ilanına karşı koymak için “ellerindeki tüm imkanları” kullanacaklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Trump’ın ABD-Meksika sınırına duvar inşasına ödenek bulmak için Kongre’yi baypas edip ulusal acil durum ilan etme kararına sert tepki gösterdi. Pelosi ve Schumer, bu hamleye karşı “Kongre’de, mahkemelerde ve kamuoyunda” eyleme geçeceklerini belirtti.

İki Demokrat lider, Trump’ın acil durum ilanının hukuk dışı olduğunu savundu. Pelosi ve Schumer, bu yöntemin, Kongre’nin harcamaları kontrol etme yetkisini çiğneneyerek “Anayasa’yı deleceğini” kaydetti.

Beyaz Saray yetkilileri, ödeneğin bir kısmının orduya ait lojistik projelerden geleceğini açıklamıştı. Pelosi ve Schumer ise Trump’ın “ülkemizin ordusunun güvenliği” için gereken parayı kullanacağı eleştirisinde bulundu.

Trump bu tür bir düzenlemeyi Kongre’den geçmesi halinde veto edebilir.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da 15 Demokrat Senatör Trump’ın duvar projesi için hedeflemesi muhtemel ödeneklerin transferini engellemek amacıyla bir tasarı sundu. Ancak Başkan Trump’ın böyle bir düzenlemeyi Kongre’den geçmesi halinde veto etme hakkı bulunuyor.

Başkan Trump Beyaz Saray’da Meksika sınırında acil durum ilanını açıkladığı basın toplantısında, konunun yargıya taşınmasını beklediğini ancak sonunda Anayasa Mahkemesi’nde kazanacaklarını söylemişti.

New York eyaleti başsavcısı Letitia James Başkan Trump’a mahkemede meydan okuyacaklarını söyledi, Twitter’dan paylaştığı mesajda “İktidarın kötüye kullanılmasını sineye çekmeyeceğiz. Elimizdeki her tür yasal imkanı kullanacağız” dedi.

California eyaleti başsavcısı Xavier Becerra da Vali Gavin Newsom'la düzenlediği ortak basın toplantısında, ulusal acil durum ilanı nedeniyle California eyaletini Başkan Trump'a dava açabileceğini söyledi.

Becerra, sınırda acil bir durumun olmadığını ve Trump'ın böyle bir ilanda bulunmaya yetkisi olmadığını savundu. Başsavcı, "Amerika'da hiç kimse hukukun üstünde değildir, ABD Başkanı bile. Başkan'ın anlamsız şekilde hareket etme yetkisi yoktur" dedi.

Vali Newsom da, duvarı, ülkeyi daha güvenli hale getirmeyecek bir "aptallık abidesi" olarak niteledi.

Hukuk uzmanlarına göre, Trump yönetimi ulusal acil durum ilanı konusunda hukuk mücadelesini kazanabilir. 1976 tarihli Ulusal Acil Durum Yasası Başkana ulusal acil durum ilan edilmesi için geniş bir yetki veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG