Erişilebilirlik

Pelosi Liderlikten Çekiliyor


ABD'de Demokratlar'ın 8 Kasım'da yapılan Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybetmelerinin ardından Meclis'in Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, liderlik görevini bırakacağını ancak 1987'den bu yana olduğu gibi San Francisco'yu temsil etmeyi sürdüreceğini belirtti.

ABD'de Temsilciler Meclisi başkanlığına gelen tek kadın olan Pelosi uzun süren Kongre liderlik kariyerinde önemli yasa tasarılarının kabul edilmesini sağladı, bölünen Demokratlar'ı birleştirdi ve dünyanın en güçlü adamlarına meydan okudu.

Pelosi, Temsilciler Meclisi'ne eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın iki kez azledildiği süreçte başkanlık etti ve Kongre'yi eski işadamı, yeni siyasetçi Trump'ın Amerikan demokrasisine karşı tehdit oluşturduğu konusunda uyardı. Trump her iki seferinde de Senato tarafından aklanmıştı. Pelosi 2020'de kameralar önünde hemen arkasında oturduğu Meclis'te Donald Trump'ın Birliğin Durumu konuşmasını yırttı.

Demokrat Başkanlar Barack Obama ve Joe Biden'ın siyasi programlarının yürütülmesinde, Gerorge W. Bush ve Trump gibi Cumhuriyetçi başkanların programlarının ise engellenmesinde önemli bir rol oynadı.

Pelosi, Kamala Harris 2021 yılının Ocak ayında Başkan Yardımcısı olana kadar ABD'de seçilmiş en üst düzey ve en güçlü kadın yöneticiydi.

Muhafazakar Cumhuriyetçiler'in hedefi oldu

Pelosi'nin başarısı onu muhafazakarların gözünde hedef haline getirdi. 6 Ocak 2021'de Trump'ın destekçileri 2020 seçim sonuçlarını geri çevirmek isteyerek Kongre'yi bastığında "Nancy'yi istiyoruz" diye bağırıyorlardı.

Kongre baskını sırasında CNN'de yayınlanan video görüntülerinde Pelosi'nin Trump için "Umarım buraya gelir. Onu yumruklayacağım. Hapse girsem de en azından mutlu olacağım" dediği duyulmuştu.

Donald Trump'ın destekçilerinden biri 6 Ocak'taki Kongre baskını sırasında Pelosi'nin Kongre binasındaki ofisine girerek masasına oturmuştu.
Donald Trump'ın destekçilerinden biri 6 Ocak'taki Kongre baskını sırasında Pelosi'nin Kongre binasındaki ofisine girerek masasına oturmuştu.

Siyasi güdümle hareket eden bir kişi 28 Ekim'de Pelosi'nin San Francisco'daki evine girmiş ve "Nancy nerede?" diye bağırarak elindeki çekiçle Pelosi'nin 82 yaşındaki eşi Paul Pelosi'ye saldırmıştı. Pelosi'nin kafatası çatlakları nedeniyle hala tedavi gören eşinin tamamen iyileşmesi bekleniyor.

Pelosi ilk olarak 2007-2011 yılları arasında Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra 2018 Kongre ara seçimlerinde partisi Meclis'te yeniden üstünlük sağlayınca Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevine geri geldi.

Cumhuriyetçi adayların çoğu ara seçimlerde Pelosi'ye saldıran ve onunla Demokratlar arasında bağlantı kuran reklamlar yayınladı. Pelosi'nin istifa kararı mecliste potansiyel yeni nesil Demokrat liderlerin yolunu açıyor.

Obamacare'in geçmesine yardım etti

Temsilciler Meclisi Başkanı olarak Pelosi 2010 yılında "Obamacare" olarak bilinen Hesaplı Sağlık Yasası'nın Kongre'den geçmesine yardım etti. Bu yasa daha önce sigortasız olan milyonlarca Amerikalı'nın sağlık sigortası kapsamına girmesini sağladı.

Pelosi, Joe Biden'ın başkanlığı döneminde COVID-19 pandemisiyle bağlantılı teşvik tasarısının, altyapı tasarısının, onlarca yıldır ilk kez kabul edilen federal silah tasarısının ve iklim yasasının Kongre'den geçmesine liderlik etti.

Son 25 yılda Tayvan'ı ziyaret eden en üst düzey yetkili

Pelosi ayrıca dış politikaya da damgasını vurarak Ukrayna, Irak ve Afganistan'ı ziyaret etti. Ağustos ayında son 25 yılda Tayvan'ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu. Ziyaret Çin-ABD ilişkilerinde gerilimin tırmanmasına yol açtı. Pelosi yıllardır Çin'in aralarında Xi Jinping'in de olduğu otoriter liderlerine muhalifliğiyle biliniyordu.

Pelosi Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'i ofisinde ziyaret etti. 3 Ağustos 2022.
Pelosi Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'i ofisinde ziyaret etti. 3 Ağustos 2022.

Pelosi ilk olarak Demokratlar'ın Bush tarafından başlatılan Irak savaşına muhalefetlerinin akabinde 2006 ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde kontrolu ele geçirmelerinin ardından Meclis başkanı oldu.

İlk döneminde Bush için "Tam bir başarısızlık" tanımlamasını yaptı. Bush ile Irak savaşı ve Sosyal Güvenlik emeklilik programının özelleştirilmesi gibi politika konularında anlaşmazlık yaşadı, ancak mali teşvik tasarısı ve diğer bazı yasa tasarılarının Kongre'den geçirilmesinde birlikte çalıştı.

Pelosi, Obama döneminde sadece Obamacare'in meclisten geçmesinin değil, Dodd-Frank bankacılık reform yasasının ve 840 milyar dolarlık ekonomik teşvik paketinin de yolunu açtı.

Biden'ın siyasi programının Kongre'den geçmesini sağladı

2020 seçimlerinde Demokratlar'ın Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu azaldı ancak Pelosi, Biden'ın siyasi programının büyük kısmını geçirmek için çalıştı. Bunlar arasında 430 milyar dolarlık iklim ve ilaç fiyatları yasa tasarısı, 1 trilyon dolarlık altyapı yasa tasarısı ve 1,9 milyar dolarlık COVID-19 yardım paketi vardı.

Pelosi'nin babası Baltimore Belediye Başkanı ve Kongre üyesi Thomas D'Alesandro'ydu. Ağabeyi Thomas D'Alesandro III de Baltimore Belediye Başkanlığı yapmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG