Erişilebilirlik

Demokratlar Barrett’a Neden Karşı?


Başkan Donald Trump Ruth Bader Ginsburg’ün yaşamını yitirmesiyle Anayasa Mahkemesi’nde boşalan kolouk için Amy Coney Barrett’i önerdi. Ginsburg’ün yerine geçecek ismi 3 Kasım’da seçilecek başkanın aday göstermesi gerektiğini belirten Demokratlar Barrett’ı aşırı muhafazakar buluyor.

Demokratlar Barrett’a Niye Karşı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

Amerika’da kadınlar için birçok hukuki engelin kaldırılmasında önemli rol oynayan Ginsburg’ün yaşamını yitirmesi, makemede yerine geçecek isimle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

Seçime bu kadar kısa süre kalmışken Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçiler'in Ginsburg’ün yerinin doldurulması için harekete geçmesi Demokratlar’ın tepkisini çekmiş durumda.

1993 yılında dönemin Demokrat Başkanı Bill Clinton tarafından aday gösterilip Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan Ruth Bader Ginsburg’ün 87 yaşında hayatını kaybetmesi ülkede bir başka tartışma başlattı.

Mahkemenin en liberal üyesi olarak nitelenen ve çalışma hayatı boyunca kadın haklarının gelişmesi için çaba harcayan Ginsburg, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler arasında saygın bir isimdi. Sevenleri iki gün boyunca Anayasa Mahkemesi’nde naşının önünden geçerek saygılarını gösterdi.

Ginsburg Kongre’ye de getirildi. Kongre’de de bir tören düzenlendi. Naşı Kongre’ye getirilen ilk kadın oldu.

Yaşamını yitirmesiyle de mahkemede yerine geçecek isimle ilgili tartışmalar hemen başladı.

Ülkede ismi efsaneleşmiş bir kişinin yerine kim geçebilirdi?

Demokratlar bunun 3 Kasım’daki seçime kısa süre kala tartışılmasına bile karşı çıktı.

Demokratlar'a göre Ginsburg’ün yerine geçecek ismi 3 Kasım’da seçilecek başkan önermeli.

Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden, “Açık konuşayım, seçmenler başkanı seçmeli, başkan da Senato’nun değerlendirmesi için yargıcı belirlemeli” dedi.

Ginsburg de, torununun anlatımına göre seçimden sonra yerine isim belirlenmesini istemişti.

Ancak Cumhuriyetçiler aynı fikirde değil. Ginsburg’un yerine birinin atanması için hemen harekete geçtiler. Oysa 4 yıl önce benzer durumda farklı açıklamalar yapmışlardı.

Dönemin Demokrat Başkanı Barack Obama seçime 10 ay varken Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday isim önermiş ancak Senato’da çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler seçim sürecini gerekçe göstererek adayı değerlendirmeye bile almamıştı.

O dönemde Cumhuriyetçiler'in ortak söylemi seçimler yaklaşırken buna halkın karar vermesi gerektiği şeklindeydi.

Hatta Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham daha da ileri giderek bir Cumhuriyetçi başkanın seçim döneminde Anayasa Mahkemesi’ne aday göstermesine karşı çıkacağını bile söylemişti.

Graham, şimdi Senato Adalet Komisyonu Başkanı ve Trump’ın adayının bir an önce Senato’da oylanmasını sağlamak için gün sayıyor.

Virginia Üniversitesi Başkanlık Araştırmaları Bölümü Direktörü Dr. Barbara Perry, “Cumhuriyetçiler’in Senatör McConnell liderliğindeki riyakarlığı şok edici. Barack Obama Beyaz Saray’dayken Scalia öldüğünde izledikleri politikanın tam tersini takip ediyorlar. Koltuğu 400 gün boyunca açık bıraktılar ve şimdi yeni ismin atanması için zorluyorlar” diyor.

Demokratlar'ın Ginsburg’un yerine geçecek ismin Trump tarafından belirlenmesine karşı olmalarının birkaç nedeni var.

Birincisi seçime çok kısa bir süre kalması.

Anketlerde bile halkın önemli bir bölümü ki aralarında Cumhuriyetçi seçmen de var Ginsburg’ün yerine geçecek ismi seçilecek başkanın aday göstermesi gerektiğini söylüyor.

İkincisi Anayasa Mahkemesi’nde dengelerin değişecek olması.

9 üyeli mahkemede 5-4 muhafazakarların üstünlüğü vardı. Bununla birlikte mahkeme başkanı John Roberts bazı kararlarda liberal üyelerle birlikte hareket ediyordu.

Ancak Trump’ın adayı mahkemeye seçildiği takdirde liberallere Roberts’ın da desteği yetmeyecek. Ülkenin kaderiyle ilgili birçok karar artık muhafazakar hakimlerin ezici çounlukta olacağı bir mahkemede değerlendirilecek ve kararlar da büyük ihtimalle bu yönde çıkacak.

Obamacare olarak bilinen sağlık sigortası, kürtaj, dreamers olarak nitelenen ve çocuk yaşta Amerika’ya gelip bu ülkede yasal statü bekleyenlerle ilgili konular yeni dönemde mahkemenin önüne gelecek bazı önemli konular.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin ömür boyu atandığı da düşünüldüğünde Demokratlar yakın dönemde mahkemedeki dengeleri değiştiremeyebilir.

Trump’ın Beyaz Saray koltuğuna oturmasından bu yana Cumuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato aracılığıyla federal mahkemelere atadığı hakimler ve üstüne bir de Anayasa Mahkemesi’nde elde edilecek bir koltuk daha ülkede yargı tarafsızlığı tartışmalarını alevlendireceğe benziyor.

Tabii bir de yaklaşan seçimler var.

Dr. Barbara Perry, “Bunun seçmeni nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz. Mahkemedeki liberal ve muhafazakar üye dengesi sınırda olduğu için iki taraf da Anayasa Mahkemeleri atamalarıyla ilgili. Anketler çoğunluğun Joe Biden’ın aday göstermesinden yana olduğunu ortaya koysa da bunun sandığa tam olarak nasıl yansıyacağı belirsiz” diyor.

Trump’ın aday gösterdiği Amy Coney Barrett önce Senato Adalet Komisyonu’ndan onay almak durumunda, ardından da Senato’da oylama yapılacak. Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunlukta ve bazı Cumhuriyetçi senatörler seçim yaklaşırken aday gösterilmesine karşı olduklarını belirtseler de bunun sonucu etkilemesi beklenmiyor.

Demokratlar itiraz etse de ellerinde fazla seçenek bulunmuyor.

Yeni dönemde Amerika’yı özellikle Demokratlar’ın tepkisini çekecek, tartışmalara neden olacak mahkeme kararları bekliyor olabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG