Erişilebilirlik

Deniz Hukuku Sözleşmesinin Onaylaması Tepkiyle Karşılandı


Deniz Hukuku Sözleşmesinin Onaylaması Tepkiyle Karşılandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Linki indirmek için

Özel sektör, Amerikan Kongresi’nin uluslararası deniz hukuku sözleşmesini onaylamamasına tepkili. En az 34 Cumhuriyetçi Partili Senatör, sözleşmenin onaylanmasını engelliyor.

Denizlerde savunma; ulaşım; doğal kaynakların çıkarılması… Bütün bu konular 1982 tarihli Deniz Hukuku Sözleşmesi tarafından düzenleniyor. Gelişmiş ülkeler arasında sözleşmeyi onaylamayan tek ülke Amerika…

Amerika’nın bu konuda söz sahibi olması için, Amerikan Senatosu’nun bu uluslararası anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Ancak muhalefetteki Cumhuriyetçiler’in itirazları anlaşmanın onaylanmasını engelliyor.

James Inhofe: “Bu anlaşma, bu yıl onaylanacak bir şey değil. En az 35 – belki daha çok senatör gündeme geldiği taktirde “hayır” oyu verecek.”

Senatör James Inhofe, anlaşmanın Amerika’nın egemenliğini ihlal edeceğini savunuyor.

Bu anlaşma, Birleşmiş Milletler’in Amerika’yı tarihinde ilk kez olarak vergiye tabi tutabileceği anlamına geliyor.
James Inhofe
Obama yönetimi anlaşmanın böyle bir düzenlemesi olmadığını savunuyor. Amerika’da özel sektör, denizdeki çıkarlarının korunması ve yeni fırsatlar bulunması için anlaşmanın onaylanmasını destekliyor. Amerikan ticari denizcilik sektörünü temsil eden Joe Cox, Cumhuriyetçiler’in itirazlarını üzüntüyle karşılıyor.

Joe Cox: “Çok sıkıntı verici bir şey, anlaşmanın onaylanmasıyla Amerika’nın egemenlik alanı genişlemiş olacak.”

Cox, örneğin, Amerika’nın, deniz tabanındaki kaynakları çıkaran şirketlerin ödeme yapmasını öngören düzenlemeleri veto edebileceğini söylüyor. Ancak, eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld gibi isimler tatmin olmuş değil.

Donald Rumsfeld: “Bence, Amerika’nın, üretken ülkelerin daha az üreten ülkelere ödeme yapmasını öngören ve bunu insanlığın ortak mirası gibi demagojik ifadelere dayandıran bir anlaşmayı desteklemesi gerekmiyor.”

Joe Cox, anlaşmaya karşı çıkanların en önemli noktayı kaçırdığını söylüyor.

Joe Cox: “Başka ülkelerle uluslararası konularda işbirliği yapmak, Amerika’nın ayrıcalığından ödün vermek anlamına gelmez. Hatta, Amerika’nın ayrıcalığını öne çıkarır. Ancak bunu yapabilmek için orada olmamız gerekir.”

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta anlaşmayı destekliyor.

Leon Panetta: “Dünyanın en önemli deniz gücü, dünyanın en uzun kıyısına sahip ülkelerden biriyiz. Bu anlaşmanın onaylanmasıyla diğer ülkelere göre kazanımımız çok daha büyük olur.”

Demokrat Partili Senatör John Kerry’nin sözcüsü, anlaşmanın Kasım ayında yapılacak seçimlerden sonra onaylanabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG