Erişilebilirlik

Deprem Bölgelerine Uluslararası Yardımlar Sürüyor


Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından hükümetler ve uluslararası kuruluşlar iki ülkeye destek göndermeyi sürdürüyor. Bu ülke ve kuruluşların yardım çabaları şöyle:

ABD

ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Afet Yardımı Müdahale Ekibi’nin lideri Stephen Allen, her biri yaklaşık 80 kişiden ve arama kurtarma köpeklerinden oluşan iki ekibinin bugün Türkiye'ye ulaşacağını ve arama kurtarma çalışmalarına odaklanmak üzere ülkenin güneydoğusundaki Adıyaman iline gideceğini açıkladı.

Çin

Devlet yayın kuruluşu CCTV'nin bildirdiğine göre, Çin tarafından gönderilen bir Çin deprem kurtarma ekibi Adana iline ulaştı. Çin bölgeye, 82 kişilik bir ekip ve dört arama köpeği ile 20 ton malzeme ve ekipman gönderdi. CCTV, çeşitli bölgelerden kurtarma ekiplerinin de yolda olduğunu bildirdi.

Hindistan

Hindistan'ın Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden 100 kişilik iki ekip, köpekleri ve ekipmanlarıyla uçağa binmek için hazır. Sağlık ekipleri Türk makamlarıyla koordineli olarak hazırlanırken, yardım malzemeleri gönderiliyor.

Japonya

Japonya, yaşam dedektörleri, taşınabilir jeneratörler, tıbbi kitler ve gıda gibi malzemelerle Türkiye'ye 73 kurtarma personeli gönderdi.

İngiltere

Hükümet, dört arama köpeği ve kurtarma ekipmanıyla birlikte 76 İngiliz arama ve kurtarmauzmanının Türkiye'ye gönderildiğini ve bir İngiliz acil sağlık ekibinin durumu değerlendireceğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE, Türkiye’de bir sahra hastanesi kuracağını ve Türkiye ile Suriye’ye arama ve kurtarma ekipleri göndereceğini açıkladı. Suriye'nin en çok etkilenen bölgelerine acil yardım sağlanması hedefleniyor.

İspanya

İspanya, kurtarma ekipleriyle birlikte çalışmak üzere bir Airbus A330 uçağıyla sivil savunma personeli gönderirken, itfaiyecileri ve ekipman taşıyan bir A400 askeri uçağı da gönderdi. İspanya Türkiye'ye ayrıca, Juan Carlos I ve Galicia adlı iki savaş gemisiyle yardım ve 500 Deniz Piyadesi de gönderdi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, yardım sağlamak için bir hava köprüsü kurulması emri verdi ve Türkiye ile Suriye'ye yardım etmek için "Sahem" platformu aracılığıyla bir kampanya düzenledi.

Irak

Irak, Türkiye ve Suriye'ye sivil savunma ekipleri ve acil yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.

Katar

Katar devlet haber ajansının bildirdiğine göre, hükümet arama ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra araçlar, sahra hastanesi, çadırlar ve diğer malzemeleri taşımak için Türkiye'ye yardım uçuşları düzenlediğini bildirdi. Katar tarafından finanse edilen Qatar Charity, Gaziantep’te 27 bin sıcak yemek dağıttığını ve Türkiye ile Suriye'deki sığınma evlerine yardım malzemesi tedarik ettiğini söyledi. Grup, müdahalenin ilk aşamaları için 6 milyon dolar ayırdı.

Pakistan

Pakistan, iki C-130 uçağıyla yardım malzemeleri ve 36 arama kurtarma personeli gönderdiğini açıkladı.

Vatikan ve İtalya Katolik Kilisesi

Papa Francis, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremlerin ardından "içten taziyelerini" dile getiren bir telgraf gönderdi.

İtalyan Roma Katolik Kilisesi, acil yardım için 500 bin Euro (537 bin 800 dolar ) ayırdı.

Almanya

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, federal sivil savunma teşkilatının kamplara acil durum sığınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabileceğini ve Türk yetkililerle koordinasyon içinde acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerle yardım malzemeleri hazırladıklarını söyledi. Başbakan Olaf Scholz daha fazla destek sözü verdi.

Kanada

Başbakan Justin Trudeau, Türkiye ve Suriye'ye 10 milyon Kanada Doları (7,5 milyon ABD Doları) acil yardım sözü verdi ve gelişmelere göre Kanada'nın destek sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Avustralya

Avustralya, 10 milyon Avustralya Doları (7 milyon ABD Doları) yardım sağlayacağını ve hafta sonuna kadar sahada olacak şekilde Türkiye'ye 72 kişilik bir kentsel arama ve kurtarma ekibi göndereceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

WHO, acil sağlık ekipleri ağının yaralılara ve en savunmasız kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için etkinleştirildiğini bildirdi.

İtalya

Başbakan Giorgia Meloni, İtalya Sivil Koruma Teşkilatı'nın destek ve ilk yardım sağlamak için hazır olduğunu söyledi.

Polonya

Kabineden bir bakan Polonya'nın 76 itfaiyeci ve sekiz kurtarma köpeğinden oluşan HUSAR kurtarma grubunu göndereceğini söyledi.

Avrupa Birliği

Avrupa'nın Kriz Yönetiminden sorumlu Komiseri Janez Lenarcic, AB'nin 7/24 Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin Türk yetkililerle iletişime geçtiğini ve ilk müdahale ekiplerine yardımcı olmak için acil Kopernik (Copernicus) uydu haritalama hizmetini etkinleştirdiğini söyledi.

Tayvan

Tayvan itfaiyesi, Türkiye'ye üç kurtarma köpeği ve dört ila beş ton yardımla birlikte 40 kişilik bir kurtarma ekibinin gönderildiğini açıkladı. Daha önce Tayvan, beş arama köpeği ve 13 ton yardımla birlikte 130 kişilik bir ekip sağlamaya hazır olduğunu ve Türkiye'nin yanıtını beklediğini bildirmişti.

Ukrayna

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın destek göndermeye hazır olduğunu söyledi, "Şu anda dost Türk halkının yanındayız ve gerekli yardımı sağlamaya hazırız"dedi.

Rusya

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 100 kurtarma personeli taşıyan iki IL-76 uçağının, gerekirse Türkiye için uçmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Suriye cumhurbaşkanlarına başsağlığı diledi ve destek teklif etti.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın kaynaklarını seferber ettiğini ve derhal yardım edeceğini söyleyerek Türkiye'ye başsağlığı diledi ve destek mesajı verdi.

İsrail

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, tüm yetkililere tıbbi ve arama kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapma talimatı verildiğini söyledi.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC)

"NRC’nin Ortadoğu Bölge Direktörü, Suriye'de depremden çok etkilenen kişilere doğrudan destek sağlamak için durumu değerlendirdiklerini belirterek, Suriye ve Türkiye için daha fazla uluslararası destek çağrısında bulundu ve "Teşkilatımız bunun bir parçası olacak" dedi.

İsviçre

İsviçre, Türkiye'ye yaklaşık 80 İsviçreli arama kurtarma uzmanı ve sekiz arama köpeği gönderdi. Kurtarma ekibinde İsviçre ordusundan afet müdahale uzmanları da yer alıyor.

Finlandiya

Finlandiya, AB yardımının bir parçası olarak Türkiye'ye arama kurtarma uzmanları gönderileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG