Erişilebilirlik

Deprem bölgesi yeni eğitim ve öğretim yılına sorunlarla girdi


Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden geçen 7 ayın ardından bölgede yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Depremin yıktığı kentlerde öğrenci sayısında azalma görülürken, bazı bölgelerin eğitim öğretime hazır olmadığı yorumu yapılıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden geçen 7 ayın ardından bölgede yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Depremin yıktığı kentlerde öğrenci sayısında azalma görülürken, bazı bölgelerin eğitim öğretime hazır olmadığı yorumu yapılıyor.

GAZİANTEP - Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden geçen 7 ayın ardından bölgede yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Depremin yıktığı kentlerde öğrenci sayısında azalma görülürken, bazı bölgelerin eğitim-öğretime hazır olmadığı yorumu yapılıyor.

6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerde yıkılan on binlerce yapının arasında şüphesiz eğitim kurumları da yer alıyor.

Deprem sonrası hayatta kalan öğrencilerin bir kısmı aileleriyle birlikte farklı kentlere giderek eğitim hayatına devam ederken, birçoğu ise kendi şehirlerinde yaşamaya devam ederek eğitimden uzak kaldı.

Yaz tatilinin ardından bölgedeki bazı okullarda ve konteynerlerde 11 Eylül itibariyle yeni eğitim öğretim yılının zili çaldı ve binlerce öğrenci yeniden ders başı yaptı.

Deprem bölgesi yeni eğitim ve öğretim yılına sorunlarla girdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Depremden en çok etkilenen kentlerden olan Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçesinde diğer bölgelere göre eğitime daha uygun ortam hazırlanırken diğer kentlerde durum biraz farklı.

“Deprem bölgesi eğitimle iyileşecek“

Gaziantep'te deprem sonrası yaşanan göç nedeniyle Nurdağı ilçesinde öğrenci sayısı 11 bin 525'ten 8 bin 766’ya, İslahiye'de ise 20 bin 340'tan 16 bin 652’ye geriledi.

Yeni eğitim-öğretim yılının açılışına Nurdağı’nda katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, deprem afeti sonrası eğitimle iyileşileceğini aktararak, “Eğitim şehri Gaziantep’te Nurdağı’ndaki evlatlarımızın önündeki hedefe odaklanmaları ve öğrencilerimizin başarılarını sürekli kılmamız gerekiyor. Valiliğin koordinasyonunda bütün ekip ‘Eğitim Şehri Gaziantep’ hedefi için buradayız, eğitim ordumuzun emrindeyiz” dedi.

Vali Çeber “Olabildiğince en iyi imkanımızla eğitim yılına hazırız“

Yeni eğitim yılının açılışında konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber şehir genelinde 1341 okulda 680 bin öğrencinin ilk ders zili ile eğitim öğretim sezonuna başladığını belirterek, “Yaz tatili boyunca bütün eğitim camiamız ve diğer kurumlar okullarımızı hazırlamak için elinden geleni yaptı. Biz olabildiğince en iyi imkanla hazırız. Nurdağı ilçemizde de 8 bin 900 öğrenci okula başladı. Depremden en çok etkilenen ilçemiz burası. Her imkanımızla eğitim öğretime hazırız" dedi.

Vali Çeber, "Çocuklarımızın, evlatlarımızın mutluluğu, geleceği, yarınlarımız için tüm kadro Gaziantep’te Gaziantep Modeli ile bir aile olarak en iyi şekilde eğitim öğretim sezonunun geçmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı
Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı

“Deprem bölgesi yeni eğitim yılı için henüz hazır değil“

Konuya ilişkin VOA Türkçe’ye konuşan Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı ise deprem bölgesindeki birçok noktanın yeni eğitim ve öğretim yılına hazır olmadığını belirterek, yetkililerin bir an önce eğitim sorununu çözmeleri gerektiğini vurguladı.

Deprem sürecinde eğitim ve öğretimin de enkaz altında kaldığına dikkat çeken Parlakçı, bölgede sıkıntı yaşanmaya devam ettiğini ve eğitim-öğretim yılı başlamasına rağmen birçok okulda tamiratın devam ettiğini söyledi.

"Psikososyal destek anlamında ciddi sorun var"

Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, bazı okullarda üçlü eğitimin yapıldığını, bazı öğrencilerin de konteynerlerdeki sıkıntılı eğitime devam ettiğini belirtti.

Öğrencilere psikososyal destek anlamında sorun ve eksikliklerin olduğunu söyleyen Parlakçı, "Bunlar tam anlamıyla çözülmediği için çocuklar okula gitmekte ve binalara girmekte sıkıntı yaşıyorlar. Deprem bölgesinden farklı illere giden öğrencilerimiz de ciddi anlamda uyum sorunu yaşıyor. Konteynerlerde kalan öğretmen arkadaşlarımı z da okullarına ulaşmada ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bu anlamda gerek öğrencilere gerekse öğretmen arkadaşlarımıza dönük yol, yemek ve barınma ihtiyacı tam anlamıyla karşılanmalı. Eğitimdeki bu sorunların devam etmesi ailelere de yansıyor, şehre de yansıyor. Bu anlamda tespit edilen ciddi eksikliklerin bir an önce çözülmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG