Erişilebilirlik

“Depremden Toparlanmak Yıllar Alabilir”


Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Türkiye ve Suriye’deki depremden toparlanmanın yıllar alabileceğini belirtti. Örgüt yetkilisi Xavier Catellanos Mosquera, ülkelere, yardım çabalarını en etkili hale getirmek için Türkiye ve Suriye’yle koordinasyon içinde olmaları çağrısında bulundu.

Mosquera, sadece arama kurtarma çabalarına desteğin dışında, uzun dönemli yardımın da gerekeceğini belirtti.

Depremin ilk saatlerinde arama-kurtarmanın önemli olduğunu kaydeden Mosquera, deprem felaketinin etkisinin aylarca devam edeceğini ve toparlanmanın yıllar alabileceğini vurguladı.

Ölü ve yaralı sayısının saat başı arttığını kaydeden Mosquera, felaketin insanlarda yarattığı travmaya da dikkat çekti.

Her artçı sarsıntının insanların endişesini arttırdığını belirten Mosquera, bunun da toplumdaki travmayı arttırdığını söyledi.

En önemli önceliğin depremin vurduğu bölgelere ulaşmak olduğunu söyleyen Mosquera, özellikle Suriye’de bunun büyük zorluk yarattığını kaydetti.

Bir diğer zorluğun ise kış koşulları olduğunu kaydeden Mosquera, bunun da barınak sorununu daha fazla arttırdığını ve ulaşması zor olan bölgelere ulaşımı daha da zorlaştırdığını söyledi.

Türkiye’de 1999’dan bu yana en ölümcül olan Kahramanmaraş’taki depremde can kaybı sayısı 5 bine yaklaşırken, enkaz altında binlerce kişinin kalmış olabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG